Експертна комисия на ЕС прикани Унгария да промени медийния си закон

Правителството на Унгария трябва да прояви разум и да промени медийния си закон, констатира днес експертна група по свободата на медиите, създадена от Европейската комисия.

Приетият миналата година в Унгария закон предизвика обвинения в страната и чужбина, че ограничава критиката срещу властта. Централата на ЕС в Брюксел се намеси и някои текстове от закона бяха променени, но еврокомисията призна, че няма правомощия за по-сериозна намеса.

"Унгария и нейните ръководители трябва да проявят мъдрост и да преразгледат законите и приетите правила, така че те да не влизат в противоречие с различни основни принципи на свободата на изразяване", заяви председателят на експертната група Вайра Вике-Фрейберга, бившата президентка на Латвия.

Тя обясни, че проблемът в Унгария е, че в един орган, назначаван от правителството, са съсредоточени прекалено много пълномощия – да назначава ръководителите на обществените медии, да тълкува разпоредбите на новия медиен закон и да налага огромни глоби.

"Има потенциални източници на натиск върху медиите", констатира Вике-Фрейберга. По думите ѝ в момента в Унгария има повече ограничения върху медиите, отколкото където и да било другаде в Европейския съюз.

В четиричленната експертна Група на високо равнище, извършила оценка на унгарския медиен закон, влиза и бившият министър на правосъдието на Германия Херта Дойблер-Гмелин. На заседание в Брюксел освен Унгария групата обсъди и Италия, където частният медиен пазар се доминира от експремиера Силвио Берлускони, и също така и Франция, където президентът назначава шефовете на националните електронни медии.

ДПА посочва, че ЕС настоява в Унгария да бъдат извършени законодателни промени, преди да започнат преговорите за отпускане на спасителен заем, от който тя се нуждае, за да не изпадне в дефолт.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?