Експертна комисия в САЩ препоръча одобряване на ваксината на компания Moderna

Експертна комисия в САЩ препоръча одобряване на ваксината на компания Moderna

Комисия от външни съветници на Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) препоръча регулаторът да даде спешно одобрение за използването в САЩ на ваксината срещу коронавируса, разработена от американската компания Moderna, предаде Ройтерс.

Комисията подкрепи с 20 на нула гласа при един въздържал се становището, че ползите от ваксината имат превес над рисковете при хора на възраст на и над 18 години.

Преди седмица същата експертна комисия подкрепи сходна ваксина на американската компания Pfizer и германския ѝ партньор BioNTech, което даде възможност на регулатора да издаде на следващия ден спешно разрешение за ползването на ваксината.

Ако ваксината на Moderna бъде одобрена от агенцията, тя ще бъде втората, разрешена за използване в САЩ.

Както за ваксината на Pfizer, така за тази ще бъде препоръчано да не се използва при хора, склонни към алергични реакции. Двете ваксини се основават на една нова технология - информационната РНК. Алергични реакции бяха установени при двама души, на които е била поставена ваксината на Pfizer, във Великобритания и на двама - в САЩ, отбелязва АФП.

Moderna - млада биотехнологична компания, базирана в Масачузетс - подаде молба за спешно одобрение преди едва две седмици и половина.

Компанията започна да разработва своя ваксина още през януари 2019 г. в сътрудничество с американските Национални институти по здравеопазване. За работата си по ваксината тя получи държавно финансиране от 2,5 милиарда долара.

Американското правителство е купило предварително 200 милиона дози от ваксината на Moderna и 100 милиона от тази на Pfizer.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?