Експлозии в наводнен химически завод край Хюстън

Отделените газове са изключително опасни, предупредиха властите

Експлозии в наводнен химически завод край Хюстън

Отделените газове при експлозията в наводнения химически завод североизточно от Хюстън са изключително опасни, заяви директорът на Федералната агенция за извънредни ситуации на САЩ Брок Лонг, цитиран от Франс прес.

Взривът е станал около 7 ч. по Гринуич (10 ч. българско време) в завода на френската фирма "Аркема" в градчето Кросби.

Заводът е наводнен, а електроснабдяването е прекъснато, което не позволява силно възпламенимите вещества да бъдат съхранявани при ниски температури.

Ситуацията е рискова от няколко дни, което наложи евакуиране на населението в радиус от три километра.

Спасителните служби съобщиха за две експлозии и облаци черен дим. Заводът произвежда органични пероксиди, които се използват за производството на пластмаси и фармацевтични продукти.

"Органичните пероксиди са изключително силно възпламеними и с одобрението на властите решихме, че е най-добре да се остави пожарът сам да угасне", обясни в изявление "Аркема".

Фирмата прикани местните жители да стоят далеч от завода, в случай че има нови експлозии.

Малко по-късно "Аркема" призова хората, които са останали в периметъра на завода, да спрат климатиците си, за да избегнат евентуално вдишване на отделените газове.

Те могат да предизвикат сърбежи в очите и кожата, дихателни дразнения, повръщане и сънливост, предупреди френската фирма.

Във вторник компанията евакуира всички работници, които все още бяха в завода, а властите в поразения от урагана окръг Кросби наредиха евакуацията на живеещите в радиус от 2.4 км около предприятието. В четвъртък френската компания "Аркема" потвърди за две експлозии в завода и заяви, че има риск от нови.

"Органичните пероксиди са изключително запалими и след съгласуване с официалните власти, най-добрият начин на действие е пожарът да избухне от само себе си", заяви компанията.

"Искаме местните жители да знаят, че продукцията е складирана на повече от едно място на територията на обекта, така че остава опасността от още експлозии. Моля не се връщайте в района на зоната за евакуация, докато службите за реакция при бедствия и аварии не обявяват, че е безопасно", се казва в съобщението, разпространено от френската компания.

Предприятието произвежда органични пероксиди, използвани в производството на пластмасови смоли, стиропор, бои и други продукти.

"В около 2 часа местно време бяхме информирани от Центъра за спешни операции на окръг Харис за две експлозии и черен дим от завода на "Arkema Inc" в Кросби, Тексас", се казва в изявлението.

По-рано компанията съобщи, че взрив в обекта е почти неминуем, тъй като заради наводненията в щата ключова охладителна система на завода не работи.

Изпълнителният директор Рич Роу заяви, че придошлите високи води, наводнили сградата, както и липсата на захранване, са оставили служителите на обекта без начини да предотвратят инцидента.

По думите му наводненията са направили безполезни редица предпазни мерки, активирани за предотвратяване на експлозия: "В момента имаме безпрецедентните шест фута вода в завода", каза той и допълни, че не работи основният източник на захранване, както и два други извънредни източника. Това е довело до загуба на охлаждане на материалите, "които сега могат да експлодират и да причинят последващ интензивен огън". "Високите води и липсата на захранване ни оставят без начин да го предотвратим", допълни Роу и посочи, че компанията в момента работи с властите за справяне със ситуацията.

Служителите в наводнен химически завод заявиха по-рано, че се борят с "критична ситуация", предизвикана от урагана "Харви" и наводненията, които той причини.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят