Експлозии в Турция преди визитата на Блеър

Четири малки бомби избухнаха в Турция преди визитата на британския премиер Тони Блеър в понеделник. Експлозиите станаха през нощта пред клонове на британската банка HSBC в Анкара и Истанбул. Те са причинили минимални щати, няма жертви и разрушения.

Същевременно в Истанбул се състояха протести срещу посещението на Тони Блеър в Турция и срещата на върха на НАТО в Истанбул на 28 - 29 юни, съобщи турската частна телевизия НТВ.

Демонстрантите недоволстват, че правителството е изхарчило голямата сума пари за осигуряването на безопасността по време на срещата на НАТО, на която ще присъства и американският президент Джордж У. Буш.

Те обявиха, че Блеър е основният отговорник за изтезанията и убийствата в Ирак и че не желаят да го виждат в Турция.

По-късно полицията попречи на протестиращите да продължат демонстрацията си пред британското консулство в Истанбул.

Според турските власти атентатите са дело на турски терористични организации, свързани с Ал Каида.

Блеър дава надежди на Анкара за ЕС

В Турция Блеър ще се срещне с премиера и президента на страната, като една от основните теми ще е молбата на Анкара за започване на преговори за членство в ЕС.

Би Би Си отбелязва, че срещата на върха между британския премиер и турското държавно ръководство се очаква да стане редовна годишна среща.

Европейският съюз трябва да започне преговори по присъединяването с Турция, ако страната изпълни изискванията за гарантиране на правата на човека и демокрацията до края на годината, каза британският премиер Тони Блеър преди визитата си в интервю за турския вестник Хюриет, цитирано от Асошиейтед прес.

Исках да видя със собствените си очи съвременната, уверена и европейска Турция, която изграждате. Искам да окуража прилагането на реформите, необходими за изпълнение на критериите от Копенхаген, каза пред Хюриет Блеър.

Британският премиер изрази увереност, че членството на Турция в ЕС би било от полза за всички. "Желая положително решение за Турция през декември с цялото си сърце", заяви Блеър.

През декември европейските лидери трябва да кажат дали Турция е готова да получи дата за започване на предприсъединителни преговори с ЕС.

Светска и стабилна Турция, обърната към Запада, ще покаже, че ислямът, демокрацията и икономическият успех могат да съществуват заедно, изтъква британският министър-председател.

Турската полиция задържа 13 члена на екстремистки групи

Междувременно Анадолската агенция предаде, че 13 предполагаеми членове на терористични организации в Турция са били задържани при различни операции на турската полиция.

Трима членове на турската нелегална организация Революционна партия и фронт за народно освобождение (ДХКП-С), включително две жени, бяха задържани при операция на турската полиция в Истанбул. Заловените са били част от въоръженото крило на организацията, натоварено с осъществяването на бомбени нападения.

Сред арестуваните е и Гюлтен Текин, съпруга на един от висшите ръководители на организацията Хюсеин Февзи Текин, която е заподозряна за съучастие в извършването на нападения на територията на Турция.

Според информация на Анадолската агенцията при отделна операция на турската полиция в истанбулския квартал Тузла са били задържани десет членове на друга турска крайна ислямистка организация - Ислямски фронт на бойците на Великия изток. Заедно с Ал Каида организацията пое отговорността за двата самоубийствени атентата на 15 и на 20 ноември м. г. в Истанбул, при които загинаха над 50 души и над 700 бяха ранени.

Също през ноември в Истанбул бяха атакувани британското консулство и клон на банка HSBC, която е мишена и на последните нападения.

Споделяне

Още от Балкани