Експлозиите в Челопечене са прецедент за страна от НАТО

Експлозиите в Челопечене са прецедент за страна от НАТО
Избухването на военния склад в столичния квартал Челопечене е единствен по рода си в рамките на НАТО. Това показват данните, публикувани на сайта на Държавния департамент на САЩ на тема "Опасни депа: Нарастващият хуманитарен проблем, създаден от остарели боеприпаси и лошата поддръжка на складовете за тяхното съхранение".

В анализа се посочва, че последните взривове през 2008 г. в Албания, Узбекистан и България показват задълбочаване на проблема със съхранението на остарели муниции след края на Студената война. Изводът след тези инциденти е, че остарелите боеприпаси се съхраняват в складове, които са слабо охранявани, лошо организирани и зле поддържани.

Фактите показват, че твърденията на българските управляващи след взривовете на 3 юли, че подобни инциденти стават "навсякъде", са верни предимно за държави от Третия свят и от бившия Съветски съюз.

Лошото съхранение на експлозиви, което е довело до мащабни инциденти, освен в България, се е случвало още в държави като Албания, Украйна, Колумбия, Узбекистан, Сирия, Конго, Судан, Сърбия, Афганистан, Русия, Украйна, Еквадор, Перу, Мозамбик, Афганистан, Тайланд, Нигерия, Индия, Казахстан, Виетнам, Гвинея, Бразилия, Йемен, Ирак.

Това е пълният списък на страните, в които е имало подобни инциденти от 1995 г. досега. Прави впечатление, че повечето от тях традиционно поддържат значителни нива на корупция и организирана престъпност, което води и до изключително слаб контрол върху чувствителни държавни дейности.

При избухването на складовете в Челопечене от военното министерство направиха всичко възможно, за да обяснят как случващото се е едва ли не най-естественото нещо на света. Анализът на американския Държавен департамент показва, че рамките на НАТО подобни случаи няма. От него става ясно още, че веднага след инцидента край София, американското правителство е предложило помощ за справяне със ситуацията, която е била приета.

Безспорен рекордьор за последните 13 години е афганистанската армия, която е допуснала 7 експлозии във военни складове. Близо до това "постижение" е Индия, на чиято територия са се взривили пет склада. С по два инцидента са Русия, Украйна, Албания, Конго, Тайланд и Еквадор.

Най-смъртоносният единичен инцидент е станал в Нигерия. При взрив на склад в центъра на град Лагос загиват общо 1100 души.

Основното опасение на САЩ е, че в световен мащаб този тип военни складове ще стават още по-голям проблем за цивилното население. Рискът за нови големи инциденти е голям, а жертвите на годишна база могат да надвишат жертвите от останалите от войните мини и експлозиви.

Споделяне

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?