Експлозивите на терористите от Турция са произведени в България или Румъния

"Експлозивите на терористите от Турция търсени в България и Румъния" извежда днес в заглавие румънският вестник Гардианул.

Службите в Анкара искат експертиза, за да открият фабриката в Източна Европа, където е направен амониевият сулфат, използван при атентатите, е надзаглавието на материала, публикуван днес в румънското издание, цитирано от БТА.

Вълната атентати в Истанбул постави Европа в центъра на борбата срещу тероризма. Разследванията, започнали след четирите експлозии на 15 и 20 ноември, разкриха интересни подробности за това как всяващата ужас Ал Каида си набира бойци, които били обучавани с парите на някои европейски държави, пише Гардианул.

Същевременно започнаха да се появяват и информации, които обясняват защо още от 16 ноември - когато в Истанбул все още сред развалините се търсеха тела, Турция, България и Румъния имаха тристранна конференция, в която бяха набелязани общите мерки, които трябва да бъдат взети за борба с тероризма.

Накрая - най-новата информация, дошла от средите на секретните служби, е свързана с произхода на някои от веществата, използвани в четирите експлозии в Истанбул. Става въпрос за комбинация между изкуствени торове, амониев сулфат и нитрати, използвани от терористите. Турция поиска експертиза, за да установи откъде да се снабдили със сулфата ислямските бойци.

Източници на изданието твърдят, че става въпрос за един химически комбинат в Румъния и друг в България. Заводът в България има "предимството", че е много близо до границата с Турция. Предприятието в Румъния е в центъра на внимание, защото било собственост на група турски бизнесмени, избягали от собствената си страна и замесени в мрежа за пране на пари, посочва вестник Гардианул.

Споделяне

Още от Балкани

Колко време давате на новия парламент?