Експлозия избухна пред конгресен център в Мадрид

Кола бомба избухна в сряда сутринта пред конгресния и изложбен център Ифема в северното предградие на испанската столица, съобщи Ройтерс.

Леко ранени са 43 души, повечето от които служители на френската компютърна фирма Бул. Двайсет и трима от ранените са приети в болница, а 16 са получили медицинска помощ на място.

Експлозията избухна часове преди крал Хуан Карлос и кралица София заедно с мексиканския президент Висенте Фокс да открият изложението на съвременното изкуство АРКО в центъра Ифема.

Баският вестник Гара съобщи в своя уеб сайт, че е получил предупреждение от ЕТА 35 минути преди взрива.

Конгресният и изложбен център Ифема се намира в жилищен район в северната част на Мадрид, близо до летището.

Конгресният център е един от обектите, включени в кандидатурата на Мадрид за домакинство на Олимпийските игри през 2012 година.

Практика за ЕТА е да дава предупреждения преди бомбени атаки. Фактът, че толкова малко хора са пострадали при взрива, показва, че полицията е имала време да разчисти района.

Вътрешният министър Хосе Антонио Алонсо каза, че полицаи и експерти по експлозиви са били изпратени на мястото веднага след предупреждението във вестника, но то не е било достатъчно конкретно, за да се разбере къде е поставен експлозива.

Изпочупени стъкла от близките сгради са причинили повечето от нараняванията.

Испанският премиер Хосе Родригес Сапарето заклейми "терористите от ЕТА и техните помагачи".

В реч в Полша, където е на посещение, той заяви, че бъдещето на баскския регион ще бъде построено, въпреки тях.

Генералният директор на конгресния център обяви часове след експлозията, че изложението за модерно изкуство ще бъде открито, както е предвидено, от испанския крал Хуан Карлос, кралица София и мексиканският президент Висенте Фокс.

Проявата ще се състои, за да покажем, че нечовешки деяния не могат да променят програмата ни, посочи Лукас. Той добави, че изложбеният център разполага с нужните охранителни средства, за да се справи с всякакви инциденти.

Междувременно бе съобщено, че в Страната на баските (Северна Испания) са арестувани няколко души, свързани с баската сепаратистка организация ЕТА.

Броят на арестуваните и мястото на арестите засега не се съобщават, тъй като полицейската акция не е приключила.

ЕТА, която е в черния списък на терористичните организации на САЩ и ЕС, носи отговорност за над 800 смъртни случая от 1968 година насам. Около 400 членове на ЕTА са в затвора.

Около 2,5 милиона баски живеят в планинския район на Пиренеите на границата между Испания и Франция, където са живели предшествениците им от 5 000 години насам.

Още половин милион баски живеят във Франция. Сепаратистите искат да създадат собствена държава на територията на три провинции, които Испания официално признава като баски, плюс провинция Навара и част от южна Франция.

Споделяне

Още от Свят