Експлозия избухна пред партийния офис на иракския премиер

Кола бомба избухна в понеделник близо до партийния офис на иракския премиер Ияд Алауи в Багдад. Седем души, сред които двама полицаи, загинаха, а други 20 иракчани са ранени.

Ден по-рано американският държавен секретар Колин Пауъл предупреди, че насилието ще нараства преди изборите в Ирак, насрочени за 30 януари.

Алауи не е засегнат от експлозията.

В неделя коли бомби атакуваха близо до Балад автобус, превозващ бойци от Иракската национална гвардия. Загинаха 21 войника и минаваща наблизо жена, съобщи американски военен говорител.

Експлозията стана извън база на коалицията, на 72 км от Багдад. Други четирима войника загинаха, както и двама от нападателите.

Преди седмица висшият шиитски лидер Абдел Азис ал Хаким остана невредим при експлозия пред сградата на партията му в Багдад, при която бяха убити 13 души.

При взрива в понеделник сутринта двете полицейски коли, които блокирали входа към улица Зейтун, на която се намира централата на партията Движение за национално съгласие на Алауи, са унищожени, предаде Франс прес. Няма нанесени щети на сградата.

Полицаи стреляха във въздуха, за да разпръснат насъбралите се автомобили и пешеходци в района, който е съвсем близо до Зелената зона.

Атентатът е бил извършен броени минути преди да започне насрочена в централата пресконференция на лидерите на партията на Алауи, на която трябваше да бъдат представени нейните кандидати за предстоящите на 30 януари общи избори. Не е било предвидено премиерът да присъства на събитието.

Полицейски източници съобщиха, че на същата улица се намират още резиденцията на премиера и сгради на министерството на вътрешните работи.

Последните нападения са част от нестихващите атаки срещу иракски полицаи, войници, политици и други представители на властта.

В северния иракски град Мосул заместник - губернаторът на провинция Ниневия съобщи в неделя, че градската избирателна комисия е подала оставка. Това е третата оставка в рамките на два месеца.

"Ние трябва да имаме избори, но положението със сигурността се влошава", каза той и добави, че по този начин участието във вота няма да е реално и честно.

Специфичен проблем за Мосул е отсъствието на полицейски сили там. От първоначалните 14 000 офицери сега броят им се е стопил до 600 активни полицаи.

На предстоящите избори иракчаните се очаква да изберат 275 - членно преходно Национално събрание (парламент). Той ще изготви постоянна конституция, която трябва да бъде одобрена чрез референдум от населението. Ако конституцията бъде приета, ще се проведат избори за постоянно правителство.

Заради нестихващото насилие обаче различни иракски политически и религиозни групи настояват за отлагане на изборите.

На 27 декември Иракската ислямска партия - основна сила на сунитските мюсюлмани, които са малцинство в Ирак - обяви, че се оттегля от участие в изборите, но няма да ги бойкотира. В изявлението си водачът на партията Тарик ал Хашими посочи, че една от причините за това решение е "нуждата от създаване на подходящи условия на сигурност за провеждане на честни и свободни избори".

Споделяне

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?