Експлозия в центъра на Багдад

Експлозия на кола бомба разтърси в сряда сутринта бившата Зелена зона в централен Багдад. Убити са американски войник и 10 иракчани, от които седем цивилни и трима служители на Националната гвардия.

Експлозията е станала на входа на силно охраняваната т.нар. Зелена зона, където са разположени временното иракско правителство, сгради на американското и британското посолство и на дипломатически мисии в Ирак. Зоната, в която се намира и хотел Ал Рашид, е с ограничен режим на достъп.

Иракският премиер Ияд Алауи, който посети района на взрива, обеща да накаже виновните за атаката, която е първият по-значим случай на насилие откакто преходното иракско правителство встъпи в длъжност в края на юни.

Колата е избухнала в 9.15 ч. местно време, след което е имало стрелба, а в района настъпила паника.

Експлозията е станала на място, където колите се нареждат на опашка, за да оставят или вземат хора от Зелената зона, където до края на юли се помещаваше водената от САЩ коалиционна администрация.

Кореспондент на Би Би Си посочва, че по време на взрива на мястото са чакали служители и журналисти. След експлозията там е настъпил хаос, по улицата е имало разпръснати части от тела.

Американските сили бързо установиха контрол над ситуацията, оградиха улиците с танкови кордони, а над района кръжаха хеликоптери.

Не е ясно към момента дали атентатът е бил насочен директно към някого.

Във вторник иракският външен министър Хошиар Зебари каза, че правителството е в надпревара с времето в битката с терористите. Той се срещна в Брюксел с представители на НАТО и настоя пактът да стартира обещаната програма за обучение на новата иракска армия.

Районът на последния атентат в Багдад не за пръв път е атакуван от екстремисти.

През май при атентат на влизане в Зелената зона бе убит ротационният председател на Преходния управляващ съвет в Ирак.

Споделяне

Още от Свят