Експлозията в Северна Корея е убила "няколкостотин души"

Няколкостотин души са загиналите при влаковата експлозия в Северна Корея, съобщи говорител на британското външно министерство, позовавайки се на официално съобщение от Пхенян.

Според говорителя, цитиран от Ройтерс, севернокорейските власти са съобщили за няколкостотин загинали и няколко хиляди ранени в четвъртък при експлозията на влак, пълен със запалителни вещества край гара Рьончхон.

Противоречиви данни за броя на жертвите

Новината дойде в петък следобед, като сведенията за броя на жертвите остават противоречиви, тъй като комунистическото ръководство на Северна Корея, пословично със своята секретност, не дава официална информация за инцидента.

По-рано шведският посланик в Пхенян съобщи по телефона за Си Ен Ен след брифинг в севернокорейското външно министерство, че на мястото на взрива са били намерени телата на около 100 души и че се очаква броят на загиналите да расте.

Според говорител на Международния комитет на Червения кръст (МКЧК) ранените са 1249.

При взрива са срутени 1850 жилищни и административни сгради, а други 6350 са частично разрушени. Експлозията е помела всичко в радиус от 500 м. По време на взрива на гарата са се намирали около 500 души и железничари.

В първоначалните съобщения на южнокорейската преса се твърдеше, че загиналите и ранените могат да достигнат 3000.

Севернокорейските власти обявиха неизвестна степен на извънредно положение в района и косвено признаха за катастрофата, като се съгласиха да приемат предлаганата международна помощ. Освен това Пхенян позволи на представители на агенции на ООН и на Европейската комисия да посетят мястото на експлозията, за да оценят нуждата от хуманитарна помощ.

Според Пхенян експлозията е причинена от късо съединение

Версиите за причините за взрива също са противоречиви. Според една от тях експлозията е причинена от изтичане на амониев нитрат. По други данни става дума за взрив на натоварени на един от влаковете взривни вещества, използвани в минната индустрия.

Според официални източници от Пхенян причина за трагедията е късо съединение, станало поради небрежност на служителите на гарата. Представителка на ирландска неправителствена агенция съобщи по телефона, че според севернокорейските власти вагони, натоварени с динамит, се докоснали до електропроводи при преместването им от един коловоз на друг.

Първоначалната версия на южнокорейската преса за сблъсък между два влака, пренасящи петрол и природен газ, бе отхвърлена от Северна Корея. Източници от южнокорейското разузнаване заявиха, че няма данни за саботаж срещу гарата, където няколко часа преди това премина севернокорейският лидер Ким Чен Ир.

Мизерната здравна система на Северна Корея и липсата на екипи за бързо реагиране вероятно са причина за невъзможността да бъдат спасени повече хора, посочват световните агенции.

Пхенян крие новината от населението

Държавната телевизия в Северна Корея не е съобщила за трагедията, като основните новини са свързани с визитата на лидера Ким Чен Ир в Китай, която приключи в четвъртък.

Според предишните съобщения, двете композиции се сблъскали в четвъртък в 13.00 ч. местно време, 9 часа след като влакът на Ким Чен Ир преминал през гарата на връщане от Пекин. Наблюдатели свързаха катастрофата с допусната грешка при възстановяване на движението по железопътната линия, след като тя е била затворена, за да премине влакът на Ким Чен Ир, предаде Би Би Си.

Първите потвърждения за катастрофата дойдоха от Вашингтон и Сеул.

Представители на западните посолства в Пхенян твърдят, че жителите на севернокорейската столица нямат абсолютно никаква информация за инцидента и са били шокирани, когато чували за случилото се. В Рьончхон живеят близо 130 000 души.

Червеният кръст осигурява медицинска помощ и организира подслон на останалите без дом хора.

Жители на крайграничния китайски град Дандун са преминали в Северна Корея, опитвайки се да помогнат на пострадалите семейства, предаде АФП.

"Веднага след експлозията много къщи се срутиха. Много хора използват картон или найлон, за да се подслонят", разказа Ли Кайшен, който е говорил със свои роднини в Рьончхон.

Взривът бил толкова мощен, че след него районът изглеждал така, сякаш бил подложен на масирана бомбардировка, предадоха в четвъртък южнокорейските медии.

На сателитни снимки, направени 18 часа след катастрофата, се виждат огромни облаци черен дим, което означава, че огънят все още не е бил потушен.

Китай настоя Северна Корея да прехвърли ранените през границата, където да им бъде оказана помощ, но Пхенян поиска помощните екипи да бъдат изпратени на място.

По-рано действащият президент на Южна Корея нареди да се подготви помощ за Северна Корея, а министърът на националното обединение призова международната общност да помогне на комунистически Пхенян.

Би Би Си посочва, че катастрофата е без съмнение нов удар върху кретащата икономика на комунистическа Северна Корея, която страда от недостиг на енергия, храни и финансиране Световната здравна организация, УНИЦЕФ и Червеният кръст вече са решили да заделят 100 000 долара за първоначални доставки на хуманитарна помощ, включително медикаменти. Европейският съюз, Китай, Австралия и Южна Корея също предложиха помощ на Пхенян.

Споделяне

Още от Свят