Експонираната Западна порта на Сердика се открива с антични демонстрации

Западната порта на Сердика се отваря в Деня на славянската писменост и българската култура с демонстрации на антична екипировка, съобщиха от Столичната община във вторник.

Отварянето на археологическия парк става след изпълнението на мащабен проект за консервация, реставрация, експониранe и благоустрояване на античните открития за общо 1.207 млн. лв.

Така вече столичани и гостите на София ще могат да разглеждат отблизо експонираните останки от Западната порта на Сердика, разположена между днешните ул. "Георг Вашингтон", ул. "Княз Борис I", ул. "Пиротска" и бул. "Тодор Александров".

Паркът е част от историко-археологическия резерват "Антична Сердика – Средновековен Средец". Проучването започва през 1974 г. от екип на Музея за история на София с ръководител Магдалина Станчева. На този етап са разкрити, проучени и експонирани: част от западната крепостна стена; северната кула от портата; части от главна антична улица (декуманус); северозападна ъглова триъгълна кула; античен канал; постройки във вътрешността на укрепения град; фрагменти от мозайка на внушителна по размери сграда в североизточната част и др.

Допълнително, по проекта е извършено конструктивно укрепване на ул. "Георг Вашингтон" с пилотни и анкерни конструкции. То позволява бъдещо археологическо проучване в източна посока. Реализирано е ново благоустрояване и озеленяване на обекта с изграждането на пространства за различни културни събития, посочват от Столичната община.

Работата по проекта бе завършена за 11 месеца.

На 24 май археологическият парк "Западна порта на Сердика" ще бъде отворен за посетители с 12.30 часа с демонстрации, извършени от Сдружение за антични реконструкции "Мос Майорум Улпие Сердице".

Споделяне

Още по темата

Още от Общество

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?