Експремиерът на Италия Джузепе Конте ще реорганизира Движение "Пет звезди"

Джузепе Конте

Бившият италиански премиер Джузепе Конте предложи да се включи в реорганизацията на Движение "Пет звезди", което е част от управляващата коалиция в Италия.

Конте направи това предложение в изказване по време на онлайн заседание на партията снощи.

Ще предложа нов устав, който ще позволи на Движението както да запази силните си страни, така и да определи ясно организационните и политическите линии, каза Конте.

Той съобщи, че приема предложението да участва в реорганизацията на "Пет звезди" и уточни, че това не е операция по ребрандиране или политически маркетинг, а смела стъпка по реорганизация на партията, която записва важна страница в кратката си история си, без да отрича миналото си.

Професор по право и успешен адвокат, Конте доскоро не беше член на Движение "Пет звезди". След изборите през 2018 г. кандидатурата на Конте за премиер беше издигната именно от Движението.Той подаде оставка, след като от управляващата коалиция излезе малката партия на експремиера Матео Ренци "Италия вива". Веднага след това "Пет звезди" поканиха Конте да оглави партията.

С него е свързана надеждата за преодоляване на вътрешната криза на политическата сила, която от влизането си във властта загуби значителна част от подкрепата на италианците.

Подкрепа за Конте изразиха видни представители на "Пет звезди", сред които външният министър Луиджи Ди Майо и основателят на Движението - комикът Бепе Грило.

Споделяне

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?