Експремиерът на Португалия е задържан за корупция, данъчни измами и пране на пари

Експремиерът на Португалия е задържан за корупция, данъчни измами и пране на пари

Бившият премиер на Португалия – социалистът Жозе Сократиш, бе арестуван по подозрения за участие в схема за корупция, данъчни измами и пране на пари, предаде Франс прес в събота, като се позова на главната прокуратура на страната.

Още трима души са били задържани във връзка със случая през последните дни, съобщи правителството в комюнике. Те са били изправени пред съдия вчера, уточнява БТА. Правоохранителните органи са провели обиски на няколко неуточнени места.

Според местните медии 57-годишният Сократиш е бил арестуван при пристигането си на летището в столицата Лисабон в петък следобед. Обект на разследването са банкови операции и трансфери на пари с неизвестен произход.

Случаят идва само седмица след избухването на корупционен скандал по повод издаването на "златни визи" на чуждестранни инвеститори, във връзка с който бяха арестувани няколко високопоставени държавни служители.

Аферата доведе до подаването в оставка в неделя от министъра на вътрешните работи Мигел Маседу от Социалдемократическата партия, по-големия партньор в управляващата десноцентристка коалиция, припомня БТА.

Споделяне

Още от Свят