След като бе осъден за корупция

Експремиерът на Румъния опитал да се самоубие

Експремиерът на Румъния опитал да се самоубие

Бившият премиер на Румъния Адриан Нъстасе, осъден окончателно преди ден на две години затвор за корупция, се е опитал да се самоубие часове след като чул присъдата си, предаде в четвъртък АФП, позовавайки се на прокуратурата в Букурещ.

Журналисти от агенцията са видели как медицински екип качва Нъстасе с носилка в линейка, за да го откара в клиника в столицата, допълва БТА.

Според неофициална засега информация бившият румънски премиер се е прострелял в гърлото, когато полицията е пристигнала в дома му, за да го арестува.

Настоящият министър-председател на страната Виктор Понта е посетил Адриан Нъстасе в клиниката в Букурещ, в която е бил откаран за лечение, съобщава Асошиейтед прес. Понта, който е близък съюзник на Нъстасе, заяви, че състоянието на бившия премиер е под контрол, но не пожела да навлезе в подробности.

Нъстасе бе окончателно осъден в сряда от петчленен състав на Върховния касационен съд на Румъния, който потвърди потвърди присъдата, която бившият премиер получи на първа инстанция на 30 януари тази година.

Той бе обвинен, че е финансирал неуспешната си предизборна кампания за президентските избори през 2004 г. със средства, събрани в рамките на симпозиума "Трофеят на качеството", организиран от Държавния инспекторат по строителството.

Нъстасе, който беше премиер от Социалдемократическата партия между 2000 г. и 2004 г., е най-високопоставеният политически ръководител и първият правителствен ръководител след 1989 г., осъден на затвор за корупция, отбелязва румънската преса, която определя съдебното решение като "историческо".

Споделяне

Още от Балкани

Къде му е мястото на Бойко Борисов?