Експресен конкурс на "Топлофикация-София" се отменя след съмнения, че е нагласен

Експресен конкурс на "Топлофикация-София" се отменя след съмнения, че е нагласен

Експресен конкурс на общинската "Топлофикация - София" предизвика съмненията на съветници от опозицията в Столичния общински съвет. Той е за избор на балансираща група, в която да се включи един от най-големите производители на топлинна и електрическа енергия. За целта се искат оферти от координатори на такива група, срокът за това е едва няколко дни – от 25 до 29 март. Два от тях са почивни, а трябва да се представят удостоверения за липса на задължения от редица институции като Националната агенция за приходите, общината, Националната електрическа компания.

За конкурса, който реално се прави с изпращане на писмо да потенциални участници, сигнализира Владислав Панев от "Демократична България", който е и съпредседател на "Зелено движение".

Няколко часа по-късно от столичното парно обявиха, че прекратяват процедурата.

Съмнителни изисквания

Във фейсбук страницата си Панев публикува писмото от изпълнителния директор на "Топлофикация" Александър Александров, с което се набират оферти за конкурса. От него става ясно, че кандидатите трябва да имат положителен финансов резултат за последните три години, както и приходи от продажба на ток за поне 200 млн. лева през последната година.

Според Панев осигуряването на необходимите документи за участие в процедурата може да стане много трудно за два дни в условията на извънредно положение. Освен ако кандидатите нямат предварителна информация. "Отгоре на всичко на условието за приходи от продажби на електричество за последната година вероятно отговарят само три фирми. Още няма данни за 2019 г, но за предишната такива обороти имат само търговците на ЧЕЗ и "Енерго про", както и "Гранд енерджи дистрибюшън", свързвана с енергийния бос Христо Ковачки. Възможно е границата през миналата година да е мината и от още един търговец на Ковачки – "Юропеан трейд оф Енерджи", смята Панев.

"Всичко това ме навежда на мисълта, че процедурата е направена за определен предварително победител. Поне за мен това е изключително скандално", допълни той.

Като производител и консуматор на енергия  столичното парно е добре да стане част от балансираща група. Целта на такава група е участниците в нея да балансират излишъците или дефицитите на ток, който произвеждат или използват, помежду си. Координаторът е дружеството, което реално ръководи процеса на базата на заявките на дружествата, които участват в групата. Той може да печели от такси, но приходът по това перо е сравнително малък. Печалбата може да идва и от условията на договора между включеното в групата дружество и координатора. Постъпленията в този случай може да са големи, ако има договорка координаторът да печели от разликата в цените на продадената излишна и купена недостигаща енергия на съответното дружество за конкретния график през енергийната борса.

Освен това всеки координатор на балансираща група би искал да привлече голям производител ан енергия като столичното общинско дружество. Колкото повече и колкото по-големи са участниците в групата, толкова по-добре могат те да се балансират. Целта е да не им се налага при недостиг на ток да го купуват на двойно по-висока от борсовата цена или ако не са си направили добре сметката и потреблението е по-слабо да продават излишъка на много по-ниска цена.

Електроцентралите и топлофикациите, свързани с Ковачки, формирате една от големите балансиращи групи и включването на столичното парно е битка за пазарно влияние, коментираха пазарни играчи пред Mediapool. Според тях всеки координатор би искал да привлече общинското дружество в своята група и дори да му предложи нулеви такси за балансиране, каквото е едно от изискванията на конкурса.

Не е ясно какви точно биха били договорните условия между "Топлофикация" и евентуалния координатор на балансираща група и дали в тях ще влиза продажбата от координатора на борсата на излишния ток от дружеството.

Прекратяване

Но и търгът, обявен от общинското дружество, може да се провали. Панев съобщи по-късно през деня, че след като изразил притесненията си за търга пред председателя на стопанската комисия към общинския съвет Николай Стойнев (ГЕРБ), той го уверил, че процедурата ще бъде прекратена.

По-късно същото обявиха и от "Топлофикация". От дружеството обясниха, че процедурата за избор на координатор на балансираща група е утвърдена още през декември миналата година, а документите са публикувани на сайта на дружеството. "При обявяването на посочената процедура не е отчетено обстоятелството, че в условията на извънредно положение в страната потенциалните участници биха срещнали затруднения при снабдяването с изискваните в поканата документи и поради това ръководството на дружеството взе решение за прекратяване на процедурата", се казва в съобщение от фирмата.

От там допълват, че са изпратени покани за участие в конкурса до 17 фирми. "Условието за приходи от продажби за последната година в размер на минимум 200 млн. лв. е в съответствие с мащабите на производство на електрическа енергия от "Топлофикация София" ЕАД, което е в рамките на 850 000-900 000 мегаватчаса годишно и изисква реципрочна стабилност от фирмата координатор", обясняват от "Топлофикация". Допълват, че нямат информация за това кои участници на пазара изпълняват това условие. "Нещо повече, с цел предотвратяване на всякакви спекулации в публичното пространство, изискваме от участниците да представят документи за липса на задължения и разсрочени плащания към НАП, НЕК-заплатена "Цена за задължение към обществото", Фонда за сигурност на енергийната система, местни данъци и такси и др.", твърдят от столичното парно.

От там посочват още, че в договора с координатор на балансираща група няма фиксирана сума, защото той се отнася само до балансиране на електрическата енергия. "Иначе казано, ако дружеството поради технически причини произведе по-малко от заявеното количество електричество за деня, то отчита небаланс. "Топлофикация София" полага усилия да изпълнява поетите ангажименти и до сега винаги е запазван баланса или е бил с минимално надхвърляне, като така са реализирани съответно и известни финансови постъпления в дружеството", твърдят от общинското дружество.

Общинското дружество има договор с "Гранд енерджи дистрибюшън" за доставка на енергия и участие в балансираща група като непряк член, който е подписан в средата на миналата година. Според условията на поръчка, с която е избрано дружеството, свързано с Христо Ковачки, по него дружеството дължи по 87 000 лева на месечно (над 1 млн. лева за 12-те месеца действие на договора) допълнително по 0.07 лева/кВтч (без допълнителни такси и ДДС). Общата стойност на поръчката, за която е избрана "Гранд енерджи дистрибюшън" е над 4.3 млн. лева.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?