Четири месеца, след като Касационният съд върна делото за ново разглеждане

Експрезидентът на Египет пак бе осъден на 3 г. затвор за корупция

Експрезидентът на Египет пак бе осъден на 3 г. затвор за корупция

Бившият президент на Египет Хосни Мубарак отново бе осъден на 3 години затвор за корупция и злоупотреба с държавни пари, съобщи ББС в събота. Двамата сина на бившият египетски президент – Алаа и Гамал, пък получиха 4-годишни присъди.

Делото се разглежда за втори път, след като Мубарак вече веднъж получи същото наказание, но следващата инстанция върна казуса за ново разглеждане.

Мубарак и синовете му бяха признати за виновни в злоупотреба с 14 млн. долара, предназначени за реновирането на президентския дворец в Кайро. Според обвинението парите не са използвани по предзаначение, а са отишли за реновирането на резиденциите на семейство Мубарак в Кайро и в курорт на Червено море. 

През януари присъдата от 3 години затвор за корупция на бившия египетски президент Хосни Мубарак бе отменена от Касационния съд в Кайро. Делото стана известно под името "За президентския дворец".

През май миналата година бившият държавен глава бе осъден на три години лишаване от свобода и глоба в размер на около 3 милиона долара. Половин година по-късно друг съд отхвърли обвиненията срещу бившия египетски президент за заговор за убийството на демонстранти по време на протестите от 2011 г.

По време на 18-дневното въстание срещу Мубарак тогава бяха убити близо 900 протестиращи. Бившият президент управляваше Египет в продължение на три десетилетия преди да бъде свален от поста.

Споделяне

Още от Свят