Експулсираните от Русия американски дипломати заминаха за САЩ

Експулсираните от Русия американски дипломати заминаха за САЩ

Американските дипломати, експулсирани от Русия в отговор на изгонването на 60 руски дипломати от Вашингтон заради аферата "Скрипал", заминаха от посолството в Москва за САЩ, съобщи Франс прес.

Десетки американски дипломати и семействата им напуснаха посолството с три автобуса и микробус рано сутринта на последния ден, който Русия определи за краен срок да напуснат.

По-рано в посолството на Съединените щати в продължение на часове влизаха и излизаха превозни средства, които извозваха багажа и домашни животни на експулсираните дипломати.

Отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия на британска земя доведе до вълна от отзоваване на дипломати от Русия и от западни държави, засегнала общо около 300 представители на мисии.

В края на март Москва реагира на мерките по експулсиране на 150 нейни дипломати от Лондон, Вашингтон и техни съюзници и обяви, че гони 60 американски дипломати и закрива консулството на САЩ в Санкт Петербург.

Москва даде една седмица на 58 служители на посолството на САЩ в столицата и на двама от американското консулство в Екатеринбург да напуснат Русия.

Лондон обвинява Русия за отравянето на Сергей Скрипал и дъщеря му в югозападния английски град Солсбъри, въпреки твърденията на Москва, че няма нищо общо с това.

Споделяне

Още от Свят