Ексшефът на ДКЕВР разследван за даден лиценз за търговия с ток

Сн. БГНЕС

Софийската градска прокуратура (СГП) е образувала досъдебно производство срещу бившия председател на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев за облагодетелстване на търговец на ток, съобщиха от държавното обвинение в понеделник.

 

Информацията идва два дни, след като премиерът Бойко Борисов прогнозира, че Семерджиев ще има срещи с прокуратурата.

 

По-рано през деня от Националната агенция за приходите (НАП) съобщиха, че съвместно със Софийска градска прокуратура започват проверка на имущественото състояние на Семерджиев.

 

Ревизорите на агенцията ще изследват доколко притежаваното от Семерджиев имущество отговаря на официално декларираните от него доходи. Проверката ще обхване и членовете на семейството му, както и близки до него дружества. Резултатите ще бъдат изпратени на Софийска градска прокуратура.

 

При подобни проверки данъчните инспектори оценяват цялото притежавано имущество от съответното физическо лице и го съпоставят с приходите му. Ако се установи разлика, се начисляват дължимите данъци, заедно с лихвите за пет години назад.

 

Часове по-късно от СГП обясниха, че същия ден е започнало разследването срещу отстранения в края на януари от поста председател на ДКЕВР Семерджиев. То е заради това, че е използвал своето служебно положение, за да даде на дружеството “Проенерджи трейд ” ООД лиценз за търговия с енергия за срок от 10 г. Така той бил осигурил за фирмата противозаконна облага, което е престъпление по чл. 283 на наказателния кодекс.

 

Как обаче точно Семерджиев е направил това и каква е връзката му с “Проенержи Трейд“ не става ясно от съобщението, а говорителката на Софийската градска прокуратура Румяна Арнаудова отказа пред Mediapool да даде повече подробности за разследването срещу Семерджиев.

 

“Проенержи трейд” ООД е основано през февруари 2012 г. с 5000 лв. капитал. Фирмата е собственост на Владислав Димитров и Анелия Димитрова.

 

На 7 юни 2012 г. тя подава заявление за издаване на лиценз за търговия с електрическа енергия за 10 години в ДКЕВР. Работната група, която е разглеждала искането, е изискала допълнителна информация от “Проенерджи трейд”, преди да излезе с решение. В него се казва, че ДКЕВР може да издаде такава лицензия, като решението трябва да бъде взето в открито заседание на ДКЕВР.

 

Представеният бизнес план на “Проенерджи трейд” предвижда приходите от продажбата на ток за 2013 г. на дружеството да са 2.8 млн. лв., като през 2017 г. ще достигнат 18.78 млн. лв. Планираната печалба за периода се движи от 37 133 лв. до 897 013 лв. Средната цена, по която частната фирма ще купува тока, е 75 лв/MWh през 2013 г. до 91 лв./MWh през 2017 г.

 

Разплащателната сметка на “Проенерджи трейд” е от Първа инвестиционна банка. Като ново регистрирано дружество без финансова история “Проенерджи трейд” е предоставило финансовия отчет за 2011 г. на регистрираната в Ирландия “Френ кепитъл трейдинг”.

 

На активните търговци с електроенергия името на дружеството не говори нищо и според тях то не извършва дейност. Справка в търговете на "Електроенергийния системен оператор" за предоставяне на капацитет от преносната мрежа за търговците също не откри "Проенерджи" сред играчите.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?