Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Ексшефът на КТБ твърди, че Борисов върти орташки бизнес с Пеевски

Бонуси били обещавани за "Булгартабак", "Виваком" и договорите с "Държавния резерв"

12 коментара
Ексшефът на КТБ твърди, че Борисов върти орташки бизнес с Пеевски

Индиректни обвинения в корупция отправи в петък обвиняемият за източването на КТБ Цветан Василев към премиера Бойко Борисов, за който излиза, че върти бизнес с Делян Пеевски. Ексбанкерът говори за комисиони и бонуси, за които бил чувал, в три конкретни случая – приватизацията на "Булгартабак", сделката за "Виваком" и договорите с "Държавния резерв".

В интервю за проекта "КТБ files" бившият банкер твърди, че има информация за "бонуси", обещавани на премиера Бойко Борисов и други политици, за реализиране на определени сделки с ключови за икономиката предприятия.

На въпрос на Mediapool дали ще се направи проверка по твърденията на Василев, от държавното обвинение казаха, че не коментират изявления на обвиняеми лица.

Борисов трябвало да получи 10% от "Булгартабак"

Василев например твърди, че е имало уговорка за участие на Борисов в собствеността на "Булгартабак" след приватизацията на дружеството, което на практика се държи от майката на Делян Пеевски – Ирена Кръстева.

Тютюневият холдинг беше раздържавен през 2011 г. по времето на първия кабинет на Борисов. Тогава 79.83% от капитала на холдинга станаха собственост на австрийската компания "БТ Инвест" срещу 100.1 млн. евро. Първоначално тя беше собственост на кипърската офшорка "ВТБ Капитал" – дъщерна на руската Внешторгбанк (ВТБ), но впоследствие срещу 130 млн. евро "ВТБ Капитал" излезе от бизнеса и продаде дела си на "Ливеро Естаблишмънт", която пък е собственост на физическо лице от Дубай.

"Според Пеевски Борисов, Доган и Сталийски трябвало да получат бонуси (по 10% собственост от дела от "Булгартабак", който беше приватизиран, според схема, публикувана в блога на журналиста Мирослав Иванов – бел. "КТБ files") за това, че разрешават сделката", твърди Цветан Василев.

Той не коментира дали към днешна дата премиерът действително има дял от "Булгартабак", но обяснява, че поне това е било обещано на Борисов. Цялата тайна в момента се държала от "две-три лихтенщайнски кантори", и, ако някой поискал, можел да "разрови нещата".

Василев признава, че самият той е искал да купи "Булгартабак" в консорциум с "Кориън табако", но недвусмислено му било подсказано, че така сделката няма да мине. В резултат той изоставил идеята, защото "волята на Падишаха беше друга".

Цветан Василев твърди, че той разполага с документи, според които майката на Пеевски – Ирена Кръстева, е действителният собственик на "Булгартабак".

"Беше договорено Ирена Кръстева да бъде единият от номиналните собственици на фондациите, които държаха "Ливеро". Това беше компанията, която имаше особения договор с "ВТБ Капитал" по отношение на "БТ Инвест" като приобретател на 80-процентния дял от капитала на "Булгартабак". Няма тук голяма тайна. Пеевски или фамилията му са собственици на "БТ Инвест", особено след откупуването на задълженията на "Ливеро" към EFV и "Вентракор" – в това няма никакво съмнение", твърди Цветан Василев.

По информация на "Центъра за либерални стратегии" EFV и "Вентракор" са двете компании, които са осигурили финансирането при приватизацията на "Булгартабак" през 2011 г. Към този момент EFV е под контрола на Василев и се финансира през КТБ. Зад "Вентракор" според "Центъра за либерални стратегии" е скрит интересът на "Винпром Пещера".

Цветан Василев допълва, че първоначалните фондации – собственици на "Ливеро" впоследствие са изместени от нови.

"Какво вече е разпределението след това, дори аз не знам детайли. Но това са игри в "БТ Инвест" и прехвърляне срещу задължения. Всъщност кредитът на едната компания - кредитор беше купен от TGI Middle East – компания от Дубай, която е част от веригата по контрабандния износ на цигари през Кюрдистан за Турция (компания, свързана с Пеевски според "КТБ files"). Така че мога да се сетя какъв е произходът на парите, с които всичко това е рефинансирано. Тоест за мен не стои въпросът дали Пеевски или майка му са, а с колко са собственици и как са преразпределени. Не изключвам Пеевски да е преотстъпил част от "Булгартабак" срещу задълженията си към основния дилър в Близкия Изток – Салам (Салам Кадер Фарадж)", посочва Василев.

Бившият банкер не изключва въпросният Салам да има дял от "Булгартабак", който е придобит срещу просрочените дългове на Пеевски. Василев твърди, че знае за 150 млн. долара, които Салам авансово превел на Пеевски, за да може последният да овладее "Булгартабак". Впоследствие обаче дългът не бил върнат.

За контрабандата в Близкия Изток

Цветан Василев твърди още, че "Булгартабак" и Пеевски са въвлечени в контрабанда на цигари за Близкия Изток. Именно това била причината за обявяването на депутата за "персона нон грата" от Турция в началото на годината – новина, която така и не бе потвърдена официално от турската държава.

Турската дирекция за борба срещу контрабандата и организираната престъпност обаче обяви официално в доклада си за 2014 г., че около 50% от заловените от нея контрабандни цигари са марки на "Булгартабак". Турция свързва финансирането на обявената за терористична Кюрдска работническа партия (ПКК) с пазара на нелегални цигари, които влизат от южната граница на страната. Вероятно именно натискът на турските служби е причината за спирането на износа на "Булгартабак" за Близкия Изток, което бе обявено официално от 1 април тази година.

Според Цветан Василев продажбата на "Булгартабак" е била "добро начинание" на първото правителство на Борисов, защото ако това не бе станало, държавна компания щеше да е в центъра на контрабандния скандал с Турция през 2014 – 2015 г.

"Така или иначе преди приватизацията бизнесът на "Булгартабак" в основни линии беше зависим от този канал и от основния дистрибутор Салам. Сега докъде Пеевски е влязъл навътре сигурно знаят много хора – и службите, и неговата марионетка Венцислав Чолаков, който представляваше всичките му перачници по веригата. Това са всички дружества, които са регистрирани в Дубай и които са използвани за трансфери на парични средства от контрабандната дейност на дружествата на Пеевски. Преди приватизацията тази роля на компания-посредник играеше „Каледон“, а след приватизацията Пеевски си регистрира и прехвърли всичко към компаниите си в Дубай. Тук става въпрос за нерегламентирани доходи в огромни мащаби на фамилията на Пеевски и на тези, които имаха допълнителен интерес в "Булгартабак", посочва Пеевски.

"Как мислите стигат контрабандни цигари в райони, държани от "Ислямска държава", пита той.

Сделката "Виваком" била престъпление

Василев определя продажбата на "Виваком" като "класическа криминална кражба с участието на една руска държавна банка, толерирана от българската държава". И в този случай той твърди, че сделката се покровителства от държавата срещу комисиони в полза на "два клана" – на Пеевски и на премиера.

В края на август стана ясно, че сделката за БТК е финализирана, като след разрешение на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) компанията вече има нов собственик - люксембургската "Вива Телеком", собственост на Спас Русев. Уговорката е след сделката дял да придобият и кредиторът ВТБ, българските му мениджъри и група бивши кредитори. Стойността на сделката е 330 млн. евро, но реално цената е около 800 млн. евро, защото купеното дружество има облигации за 400 млн. евро и дългове към КТБ за над 100 млн. евро.

"Това би трябвало да се разглежда като апотеоз на срама. Да позволиш водещ телеком да бъде продаден на цена малко над 4 пъти оперативната печалба си е чисто престъпление", коментира Цветан Василев.

Според него клановете на Пеевски и Бойко Борисов ще си разпределят минимум 300 млн. евро в резултат от сделката, колкото според него е разликата между продажната цена и реалната стойност на компанията.

"Самото разпределение е следното: измислената компания на вечно готовия Спас Русев трябва да придобие "Виваком", след което се дават put options на няколко групи от купувачи, които да разпределят баницата – разликата между 700 млн. евро и реалната стойност на компанията от над 1 млрд. евро. Да, телеком със 170 млн. евро годишна оперативна печалба е продаден на практика на цена от 700 млн. евро – това е съвкупната цена от цената на аукциона от 330 млн. евро и остатък по облигационна емисия на "Виваком" от малко над 370 млн. евро. Става въпрос за преразпределяне на едни минимум 300 млн. евро в съотношение 20% в полза на ВТБ, около 20% - за вездесъщите измамници братя Велчеви и Красимир Катев като слугинаж на ВТБ, и от 43 до 46% за мюрето Спас Русев. Вероятно обаче фигурантът ще трябва да сподели голяма част от така наречената си печалба, в абсолютно измерение около 135 мил евро, със силните на деня. С онези, които и сега точат компанията и я направиха първи фен и спонсор на отбора на народа", коментира Цветан Василев.

На въпрос дали това включва Пеевски и Борисов, Василев отговаря: "Ами така се говори".

Василев твърди още, че Делян Пеевски му е поискал 10% от компанията "в прословутия си рекет от май 2014 година" (месец преди затварянето на КТБ).

Спас Русев: Всичко е прозрачно

В специално изявление до медиите Спас Русев коментира, че е спечелил публичен търг в Лондон за българския телеком с оферта за 330 млн. евро, като цялата процедура по придобиването е била напълно прозрачна и медийно отразена.

"В тази връзка, всички твърдения от страна на Цветан Василев, свързващи "Виваком" и моето име с инсинуации за скрита собственост, бъдещо разпределение на печалба от евентуална продажба на компанията и намесване на имена на политици, са крайно несериозни и целят единствено и само да злепоставят реномето на дружеството, да уязвят мен като инвеститор и собственик, както и да реализират евентуални политически дивиденти", коментира Русев.

Василев: Борисов не е от тия, които не си искат

Цветан Василев коментира още обществените поръчки на Пеевски чрез "Водострой", договорите с "Държавния резерв", които според него също са престъпни и се ползват с протекцията на правителството.

"Вижте и престъпните договори в "Държавен резерв" – как е направен ремонтът на нефтените бази от "Водстрой" и ИПС. Оттам са откраднати минимум 100 млн. лв. по времето на Станишев и първото правителство на Борисов. Стойността на ремонтните дейности в петролните и зърнените бази на Държавен резерв е завишена в пъти. Не казвам конкретни числа, за да не ме обвини някой в неточност. От времето на Емел Етем до ден-днешен Пеевски винаги е контролирал държавния резерв. Друга грандиозна кражба – обмяната на нефтените продукти", посочва Василев.

На въпрос какво получава от това премиерът Бойко Борисов, Василев отговаря: "Не знам какво получава, но със сигурност знае. А и той не е от тия, които не си искат", казва ексбанкерът.

Той напомня, че през последните години обмяната на горивата на "Държавния резерв" става с активното участие на "Лукойл". "Тоест горивото въобще не се и мести. Само че то задължително се продава на ниски цени от държавния резерв и след това се купува обратно на високи. Като правило цените задължително порастват на международните пазари, когато "Държавният резерв" трябва да купи новото гориво", посочва ексбанкерът.

"Довереният" Александър Сталийски

Цветан Василев твърди още, че Александър Сталийски е бил най-довереното лице на Бойко Борисов, преди двамата да се скарат. "Той беше най-довереното му лице и се занимаваше с всичко, свързано с Борисов, включително и като събирач на дължимите суми с неговите приятели – тройката от Перник", казва той.

Дълговете се събирали чрез придобиване на участия – явни и скрити, в компании, без да се плаща, казва Цветан Василев.

Стрес тестовете на банките били фалш

Цветан Василев твърди, че реално почти нито една банка не е минала стрес тестовете. Той допълва, че няма как да има здрава банкова система при нездрава икономика.

Според него старото и новото ръководство на БНБ са "част от престъпната група по затварянето на КТБ". "С изключение на много малко банки, без да цитирам имена, за да не ме обвинят в дестабилизиране, почти всички имат капиталов недостиг. Главната причина е неработещата икономическа среда", твърди бившият банкер.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

12 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



 1. bobkoto1980
  #12
 2. [email protected]
  #11
 3. dimitardi100
  #10

  За всички нормални прокуратури най-интересни са изявленията на обвиняемите лица свързани с други потенциално обвиняеми лица! Само българската ги неглижира лекичко ?!? Много интересно защо ?

 4. Dedoto
  #9

  Цветан Василев казва точно днес тези истини, защото е 09.септември.!?! Не е трудно да се сетите...

 5. Явор от Германия Костовист
  #8

  "Приятелски огън", за тайният кандидат за президент на „Граждани за европейско развитие на България“ ;-) Подробности за кандидатурата на недочелият и Винету наш премиер Боко от Банкя, ще оповести екслузивно, на 2. ноември великят на наш нов премиер "физкултурника с многото апартаменти". Това ще е началото на краяаааа...

 6. Мони_deactivated_1480055728
  #7

  Christo Komarnitski с новa карикатура наречена "сиамски близнаци". боко и пеевски в памперси, боко пита: ти нали щеше да си ходиш...

 7. news
  #6
 8. [email protected]
  #5

  А и ако прочетеш статията(разширения вариант),и мислиш разумно,ще разбереш че Василев топи Борисов без факти,никога не казва че е говорил със него за сделки и пари.Обаче Бойко искал само пари,ама през Пеевски.Вярваш ли че Бойко няма да говори със човека със парите,ами ще го прави през трети лица,за да му знаят далаверите,ако ги има??? Въпроса е защо Василев точно днес реши да каже "истината"?

 9. Коментарът е изтрит в 17:53 на 09 септември 2016 от автора.
  #4
 10. Територия на Мики Маус
  #3

  Всеки, който харесва корумпираната Хилари, е по-корумпиран от нея! Целия политически елит се е прехласнал по госпожа Коруцпия с главно К, и се вайка, какво ли би станало без нея!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.