След две последователни осъдителни присъди

Ексшефът на "Софийски имоти" признат за невинен за първи път

Бившите членове на борда на директорите отново бяха оправдани

Тошко Добрев в съдебната зала. Сн. БГНЕС

Бившият изпълнителен директор на общинското дружество "Софийски имоти" Тошко Добрев в четвъртък бе признат за невинен от Софийския градски съд (СГС) по първото си дело за безстопанственост, влязло в съда преди три години.

 

Това е първата оправдателна присъда на Добрев, след като от началото на годината той на два пъти бе осъден от СГС на по 4 години затвор по две други дела за сключени неизгодни сделки с имоти на общинската фирма.

 

Подобно на първите две дела, приключили на първа инстанция, останалите подсъдими, бивши членове на борда на директорите в "Софийски имоти", в четвъртък отново бяха оправдани по всички обвинения.

 

Решението, прочетено от съдия Мариян Марков, не е окончателно и подлежи на обжалване пред Софийския апелативен съд.

 

Добрев и още 9 души бяха обвинени за неизгодната продажба на 12 имота през 2003 г. в столичните квартали "Младост", "Иван Вазов", Зона Б-5, Княжево, Горна Баня и на булевардите "Сливница" и "България". Обвинителният акт се основава изцяло на оценката на имотите, извършена от вещото лице Сашо Николов, според която те са продадени с 2 млн. лева по-малко от реалната им цена.

 

Преди ден Софийската градска прокуратура се отказа от обвиненията към осемте бивши членове на борда на директорите, като поддържаше само това срещу Тошко Добрев, за когото поиска присъда от 7 години затвор.

 

Извън съдебната зала бившият шеф на "Софийски имоти" не скри удовлетворението си от първата оправдателна присъда и коментира, че е трябвало да бъде оневинен и по другите две дела. По думите му от досегашните решения на съда излиза, че процесите всъщност са само срещу него, а обвиненията срещу борда на директорите просто са прибавени за тежест.

 

"Делата на "Софийски имоти" са скалъпени и нямат нищо общо с правото. Един път стомна за вода, втори път стомна за вода, третия път се счупи на прокуратурата стомната, и нещата започват да придобиват нормалния си характер", заяви Добрев.

Той не пожела да отговори кой има интерес от непрекъснатото внасяне на обвинения срещу него в съда, като каза единствено, че това може би ще се разбере по-нататък. Добави и че предпочита да мълчи по този въпрос, тъй като досега след всяко негово интервю се появявали по две нови дела от сагата "Софийски имоти".

Досега Добрев бе осъден от два състава на СГС за продажбата на 6 имота, като втория път председателят на състава Иван Коева подписа присъдата с особено мнение, което означава, че във вината на ексшефа на "Софийски имоти" са били убедени само двамата съдебни заседатели.

В момента в СГС тече и четвърто дело, което бе "завещано" от председателя на СГС Владимира Янева на съдия Мими Петрова. Това стана след като избухна скандал за конфликт на интереси, че преди да поеме делото, Янева е била пълномощник на баща си по сделка със "Софийски имоти".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?