Ексшефът на столичното парно се замогнал от комисиони и подправени сделки

Ексшефът на столичното парно се замогнал от комисиони и подправени сделки

Парите, които са били открити в сметка в австрийска банка на името на бившия изпълнителен директор на “Топлофикация – София” Валентин Димитров, са били натрупани от комисиони и различни сделки, сключвани от името на общинско-държавното дружество. Това обясни в петък прокурорът от Софийската градска прокуратура Владимир Йорданов. Това стана, след като Софийският градски съд разгледа при закрити врата искането на прокуратурата за налагане на Димитров на постоянна мярка “задържане под стража”.

Бившият топлофикацонен шеф бе арестуван преди три дни по обвинение за пране на пари и укриване на данъци в особено големи размери. Тогава стана ясно, че с помощта на агенциите за финансово разузнаване на Австрия и България е установено, че на името на Димитров има сметка в австрийска банка за 1,64 млн. евро.

До задържането на Димитров се стигна, след като столичната “Топлофикация” бе проверена на няколко пъти от Министерството на икономиката и енергетиката и от Столичната община. Тогава се установи, че на фона на огромните задължения на дружеството – 160 млн. лв., вече бившето му ръководство и по-специално изпълнителният директор Димитров е направил с напълно неоправдани и огромни харчове за “представителни и социални” нужди като солариуми, перлени вани, тайни асансьори, лични масажистки, джетове и други.

Самият Димитров в последните години бе чест гост в светските хроники на вестниците, където непременно се изтъкваха скъпите му маркови дрехи и отбраните персони, с които общува.

Парите в банковата сметка в Австрия не са отразени в декларацията за доходите на Димитров, каза още прокурорът Йорданов.

Преводите по сметката са ставали чрез фирма, която се занимавала с търговия. В качеството си на изпълнителен директор на "Топлофикация" Димитров сключвал сделки с различни фирми, като за една от тях има данни, че е клон на голяма българска компания, каза още прокурорът.

Йорданов заяви още, че сегашният размер на сметката на Валентин Димитров от 1,64 млн. евро може да се увеличи с още 200 хиляди, ако в хода на разследването потвърдят предположенията, че от сметката са теглени пари. Българската магистратура е поискала от австрийските служби да запорират сметката на Димитров, но засега няма данни това да е станало.

Според разследващи схемата за натрупването на крупната сметка е била една и съща с всички фирми, с които топлофикацията е сключвала сделки. Димитров е подписвал договори с различни фирми за доставка на горива или техника за топлофикационното дружество. Цените на сделките обаче не винаги са отговаряли на  стойностите на съответните продукти. Именно тази разлика между реалната и фактурираната цена на продукта е превеждана по сметките на Валентин Димитров посредством представители на офшорни компании в Кипър, Лихтенщайн и Панама.

За схема за източване на пари от топлоснабдителното дружество чрез сделки с Държавния резерв, от където са купувани горива, продавани са на фирма и обратно плащани от столичната фирма, съобщи преди десетина дни и кметът на София Бойко Борисов. Междувременно шефът на Държавния резерв Димитър Димитров, който бе уволнен преди дни, също е разследван от прокуратурата за скандални договори, надвишаващи тройно бюджета на ведомството му.

На заседанието на съда, който днес гледа мярката за неотклонение на бившия шеф на столичното парно, адвокатът му се опита да го измъкне от ареста с мотива, че съпругата на Димитров, с която той е сключил брак на 14 май, е бременна и освен това той има постоянен адрес. Въпреки това съдът е счел, че има опасност Димитров да се укрие или да извърши ново престъпление.

По искане на адвоката на Димитров наложената от градския съд мярка ще бъде обжалвана на 14 юли пред Софийския апелативен съд.

Единственото, което каза Димитров на излизане от съдебната зала, бе, че е изкупителна жертва и че не знае откъде са парите в сметката му.

Заради далаверите в “Топлофикация-София” и ексшефа ѝ Валентин Димитров столичният кмет Бойко Борисов и министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров си разменят задочни удари от края на месец май. След ареста на Димитров, обявен в сряда, двамата влязоха в директен сблъсък. Борисов обвини Овчаров и кръгове около БСП, че са протектирали източването на дружеството от Димитров. Министърът на икономиката и енергетиката отрича това, акцентирайки върху липсата на общински съветници в дружеството и влизането на държавата в лицето на енергийния министър през 2003 г. Спорът им ескалира в четвъртък, когато Овчаров заяви, че Борисов ще се кандидатира за президент от страх, за да спаси от проблемите в общината, а кметът каза, че Овчаров не биха го избрали и за домоуправител.

В спора им обаче в петък се намеси бившият кмет на столицата Стефан Софиянски, заради дългогодишното управление на Димитров в топлофикацията. Бившият изпълнителен директор бе освободен от съвета на директорите на дружеството едва в края на юни, въпреки че за далаверите му се вадят материали от април.

Димитров е назначен с покровителството на Румен Овчаров през 1996 година, когато  беше министър на енергетиката в кабинета на Жан Виденов. Това заяви Софиянски пред Дарик радио.

По думите му лично той преди три години е предложил смяната на Димитров от поста, но правителството на НДСВ и ДПС е блокирало процеса. По същия начин вече година смяната му, която е била потвърдена с решение на СОС, е била стопирана от новото правителство и от министър Румен Овчаров, каза още Софиянски. Той допълни, че е публична тайна близостта и честото гостуване на Димитров в кабинета на Овчаров вече като министър в сегашното правителство.

Софиянски бе категоричен, че като кмет на столицата не е получавал сигнали от НСБОП за тайни банкови сметки на Валентин Димитров, а проверките на Сметната палата и на ДФК не са констатирали подобни нарушения. Според Софиянски, ако е имало подобни сигнали, то за тях би трябвало да знаят бившият енергиен министър Милко Ковачев и тогавашният главен секретар на МВР Бойко Борисов.

Споделяне

Още по темата

Още от България