Ексшефката на Агенцията по вписванията на съд за присвоени 53 000 лв.

Прокуратурата внесе обвинителен акт и срещу две нейни подчинени, спомогнали за злоупотребата

Виолета Николова

Спецзвеното за противодействие на корупцията и финансовите измами към Софийската градска прокуратура (СГП) е внесло в съда обвинителен акт срещу бившия директор на Агенцията по вписванията Виолета Николова, съобщиха във вторник от държавното обвинение.

Заедно с нея пред съда ще бъдат изправени шефката на дирекция "Административно-правно обслужване, човешки ресурси и връзки с обществеността" Райна Иванова, както ѝ финансовият инспектор във ведомството Тотка Стоилова. Първата е обвинена като помагач на Николова в присвояването на 53 000 лева от бюджета на агенцията, а втората – за неизпълнение на служебните си задължения.

Според обвинителния акт Николова и Иванова присвоили парите в периода между 19 юли и 19 декември 2011 г. Прокуратурата твърди, че двете са злоупотребили със служебното си положение, за да се облагодетелстват.

Тотка Стоилова пък ще отговаря за това, че в същия период от време "не е упражнила достатъчен контрол върху работата на Николова, на която е възложено управлението и разпореждането на средствата за допълнително материално стимулиране за 2011 г. от бюджета на Агенцията по вписванията".

Бившата шефка на агенцията и Райна Иванова са обвинени още за това, че съставили документ с невярно съдържание на 12 декември 2011 г. Става въпрос за официално писмо до правосъдното министерство, в което е било посочено, че "за месеците септември и октомври 2011 г. Виолета Николова не е получила средства за материално стимулиране към месечното си възнаграждение".

От прокуратурата са определили на трите обвиняеми най-леката мярка за неотклонение – "подписка". Наложени са запор на банковите сметки и възбрана на един недвижим имот на Виолета Николова, уточняват от държавното обвинение.

Николова бе уволнена от агенцията, след като стана ясно, че през 2011 г. е получила 73 000 лева бонуси, а на нейно място бе назначен Юлиян Митев, който дойде от позицията на експерт във Висшия съдебен съвет (ВСС). По думите ѝ една трета от парите за бонусите ѝ са одобрени лично от тогавашния правосъден министър и настоящ вицепрезидент Маргарита Попова.

Преди това експравосъдният министър Диана Ковачева беше обявила, че шефката на Агенция по вписванията е получила 48 000 лева бонуси за 7 месеца от 2011 година през главата на ръководството на министерството. Тогава Ковачева обясни, че основната причина за уволнението на шефката на агенцията е, че "сама си е разписвала бонусите".

След като бе уволнена, Николова "контраатакува", че в самото министерство си разпределят огромни суми от печалбата на Агенцията по вписванията, която генерира годишен доход от 70 милиона лева.

Скандалът с бонусите в държавната администрация взе главата още на шефа на здравната каса Нели Нешева, която призна за получени малко над 10 хиляди лева. Макар впоследствие да се разбра, че допълнителни пари са раздавани в цялата държавна администрация, жертвите на скандала бяха сведени до три. Председателят на политическия кабинет на бившия екоминистър Нона Караджова – Владимир Стратиев, също подаде оставка, защото отказа да изпълни заръката на експремиера Бойко Борисов и не върна взетите пари.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?