Екстремисти убиха 21 политици и журналисти във Филипините

Въоръжени екстремисти са отвлекли около 40 души в южната част на Филипините, а по-късно бяха открити труповете на 21 души, съобщиха световните агенции в понеделник.

"Открихме труповете на тринайсет жени и осем мъже", заяви по местно радио говорител на армията.

По-рано бе обявено, че въоръжени бандити са взели за заложници близо 40 души, половината от които местни журналисти, край град Шариф Агуак на остров Минданао.

Пленените били тръгнали натам за подготовка на насрочените за 10 май 2010 г. президентски и частични парламентарни избори и регистриране на кандидати в избирателната комисия.

Сред заложниците били съпругата на заместник-кмета на град Булуан Есмаел Мангундадату, негови сътрудници и привърженици, уточнил говорителят. Журналистите придружавали Мангундадату, която отивала да внесе документите за кандидатирането на съпруга си за губернатор на провинцията.

Заместник-кметът на Булуан Ибрахим Мангундадату заявил, че сред убитите са съпругата му, две негови сестри, трима адвокати и няколко журналисти, съобщи ДПА.

Похитителите били хора на влиятелен местен политик и властите не изключват, че отвличането е свързано със съперничество между неговия клан и този на Мангундадату. По сведения на очевидци стотина въоръжени мъже, предвождани от кмета на град Шариф Агуак Дату Унсай Ампатуан, спрели трите автомобила, в които пътували жертвите и отвели заложниците до близко планинско село.

Споделяне

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?