Екстремисти взривиха газопровод в Йемен

Газопровод в източната част на Йемен бе взривен от неизвестни засега екстремисти, съобщи Ройтерс. Експлозията станала рано тази сутрин в пустинен район в провинция Шабва.

Нападението вероятно ще забави плановете на страната да поднови производството на втечнен природен газ, което бе спряно през април заради нападение, за което отговорност поеха ислямистки екстремисти.

"Ние подозираме, че нападението е дело на Ал Каида, тъй като именно те поеха отговорност за предишни две нападения", заявил представител на компанията за производство на втечнен природен газ.

На 30 март същият газопровод бе взривен като отмъщение за убийството на петима екстремисти, свързани с местния клон на терористичната мрежа Ал Каида.

Комплексът за производство на втечнен природен газ в Йемен е на стойност 4.5 милиарда долара и има годишен капацитет от 6.7 милиона тона. Втечненият природен газ се изнася предимно за Азия, но значителни количества се насочват към Европа, Северна и Южна Америка. Газопроводът пренася втечнен природен газ от производствения комплекс Маариб до експортен терминал в Балхаф.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?