Екстремистите не се интересуват от преговори, те тероризират народа на България

Българското правителство не е имало друг вариант за действие при кризата със заложниците в Ирак, коментира професор Пол Уилкинсън от Центъра за изследване на тероризма и политическото насилие към университета "Сейнт Андрюс" в Единбург в интервю за българската редакция на Би Би Си.

"Това са трагични събития, но фактът е, че терористите не се интересуват сериозно от какъвто и да било вид политически преговори или прагматични решения на тези проблеми. Исканията им са толкова големи, че те са наясно, че няма да бъдат изпълнени от което и да било демократично правителство. Затова те извличат максимално политическа пропаганда и буквално се опитват да тероризират правителството и народа на страната, от която е заложникът. Това е опит да се тероризират хората на България и правителството на България. Те приложиха тази тактика и с Япония, Съединените щати и много други страни, които загубиха заложници в резултат на тази свирепа кампания на терористите", посочи проф. Уилкинсън.

Той определи като "много тъжна" новината, че филипинското правителство прие да изтегли по-рано контингента си от Ирак, за да спаси своя заложник.

По този начин Манила даде знак на терористите, че могат да принуждават демократични правителства да променят външната си политика пред лицето на терора, каза Уилкинсън.

"Мисля, че кризата ще стане още по-тежка, ако правителствата, които изпращат свои части в опит да стабилизират Ирак, се оттеглят под заплахата от терор. Това ще бъде бедствено за усилията за формиране на ново суверенно правителство и провеждането на избори в Ирак. В интерес на цялата международна общност е да се създаде по-стабилен и демократичен Ирак", каза още проф. Уилкинсън.

Според него в дългосрочен план единственият начин, по който може да се овладее ситуацията в Ирак, е да се създаде определена сигурност там, което означава да се изпратят повече международни мироопазващи сили.

Екзекуцията на българския заложник в Ирак е централна тема на медиите в Италия, която преди време изживя подобна ситуация, тъй като беше убит един италиански заложник от иракска групировка.

Отговарящият за външните връзки в управляващата партия Национален съюз Марко Дзакера каза за Би Би Си, че българското правителство в този случай демонстрира напълно достойно поведение.

Драмата с четиримата италиански заложници в Ирак, един от които беше обезглавен след ултиматума на терористите за изтегляне на италианските части от там, предизвика единение сред различните политически сили в Италия по въпроса, че не трябва да се преговаря с терористите, посочи Марко Дзакера.

По думите му, в името на демокрацията правителството трябва да информира обществото за усилията си по спасяването на заложниците.

"Няма съмнение обаче, че ако става въпрос за преговори, е уместно за тях да не се говори директно в медиите, защото така по-скоро би им се навредило. Коректно е, когато едно правителство води преговори, да поиска мълчание от медиите, но не трябва да се стига до скриване на новината", каза италианският депутат.

Той изрази мнение, че цялото българско общество би трябвало да се противопостави напълно на каквито и да е контакти или диалог с терористите - "особено в българския случай, когато става въпрос за взимането като заложници не на военни, а на цивилни граждани, които нямат нищо общо с военните аспекти."

Помолен да коментира позицията на Филипините, той изтъкна, че двете ситуации са напълно различни. Филипините имат около 50 души в Ирак и то в позиция, която не е от голямо значение. "Не смятам, че утре някой може да обвини за нещо българското правителство, защото поведението му в момента е напълно коректно като това на другите западни правителства", каза Марко Дзакера.

Споделяне

Още от България