Екстремистите от Монпелие планирали терористичен акт до Айфеловата кула

Снимка: ЕПА/БГНЕС (архив)

Младият мъж и 16-годишното момиче, задържани на 10 февруари в Монпелие, са планирали да извършат терористичен акт в района на Айфеловата кула или на територията на редица други туристически обекти във Франция. Това написа френското списание "Експрес", като се позова на данни от източник, близък до следствието.

"Те твърдят, че са възнамерявали да извършат терористичен акт пред Айфеловата кула или на някой от етажите ѝ, за да създадат по този начин силен страх у хората. Също така са разглеждали като вариант и да нанесат удари срещу други цели, в Южна Франция, в частност атакувайки военни", посочва източникът.

Изданието назовава имената на младежите, за които става дума: Тома С. и Сара З. Според източника тази двойка французи, както свидетелстват данните от мобилните телефони, е проучвала в интернет туристически и други важни обекти в района на Париж. "От данните не става ясно кой е конкретният набелязан обект, създава се впечатление, че са искали да направят окончателния си избор на място", каза източникът.

При извършен от полицията обиск на жилището им са открити 70 гр самоделен експлозив, както и вещества, използвани за направата му. Огнестрелно оръжие не е открито.

Специалните служби са открили и видеозапис, на който Сара З. се заклева във вярност в идеите на терористичната групировка "Ислямска държава".

По случая първоначално в Монпелие и околностите му бяха задържани четири души. Единият вече е освободен. Очаква се в най-скоро време мярката за задържане под стража на останалите да бъде продължена.

Споделяне

Още от Европа

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?