Екстремистите поставиха ултиматум на коалицията да се изтегли от Кербала

Шиитските екстремисти - последователи на радикалния имам Моктада Садр, поставят ултиматум на коалиционните сили в Кербала да се изтеглят преди пика на религиозните празници в свещения за шиитите град в събота и неделя. Това съобщи АФП, цитирайки ръководителят на бюрото на Садр в града. От полското командване и от българското министерство на отбраната отрекоха да е получаван официално такъв ултиматум.

Български и полски войници в Кербала са водили тежки боеве през нощта срещу шиитските бойци, които са се опитали да превземат сградата на кметството. За втора поредна нощ е нападната и българската база "Кило" в града, няма пострадали и жертви. Говорител на Генералния щаб на полската армия обяви, че командващият полската бригада в Ирак преговаря с умерените шиитски религиозни лидери в Кербала за подкрепа срещу радикалите на Моктада Садр.

Успоредно на ескалацията на напрежението, премиерът Симеон Сакскобургготски се срещна последователно с посланика на САЩ Джеймс Пардю и с началника на Генералния щаб на армията ген. Никола Колев. От изявленията на ген. Колев след разговора му със Симеон стана ясно, че България усилва политическия натиск САЩ да изпратят допълнителна военна помощ на нашите в Кербала.

По-късно днес американският посланик разговаря и с ген. Колев. От пресслужбата на посолството съобщиха, цитирани от БТА, че на срещата посланик Пардю е потвърдил, че САЩ ще осигурят поисканото от военното ни командване подкрепление за българския батальон в Кербала.

Дарик радио предаде, цитирайки източници от Генералния щаб, че се очаква в дните на кулминацията на шиитския религиозен празник в събота и неделя в района на Кербала да бъдат разположени механизирани бойни подразделения.

Радикалните шиити искат да установят контрол над свещения град Кербала за религиозния празник

Пред АФП шейх Хамза ат Таи, ръководител на бюрото на Садр в Кербала обяви, че поставят ултиматум на коалиционните сили в града, където е разположен и българския батальон, да се изтеглят. По думите на ат Таи, целта на въоръжените привърженици на Садр е да установят контрол върху свещения за шиитите град Кербала преди празника на имам Хусейн. В неделя стотици хиляди шиити ще честват в Кербала 40 дни от смъртта на внука на пророк Мохамед.

Последователите на Садр били готови да направят подарък на имам Хусейн, за чието честване в града прииждат поклонници, като "прочистим тази земя от окупационните сили".

По повод ултиматума американският посланик Джеймс Пардю заяви: "Не обръщайте внимание на тези искания, те са на екстремисти".

Местните шейхове в Кербала са последователи на умерения шиитски лидер ал Систани, но хората им не са въоръжени и не могат да окажат съпротива на радикалните шиити. На среща с ръководството на българския батальон преди ден местните шейхове са изразили подкрепата си за коалиционните сили и са обещали съдействие, обяви вчера началникът на ГЩ ген. Колев.

Днес говорител на полската армия заяви, че командващият полската бригада в Ирак Едвард Грушка преговаря с умерените шиитски религиозни лидери в Кербала за подкрепа срещу радикалите на Садр и стабилизиране на ситуацията.

Също днес американското командване в Ирак призна, че радикалните шиити на Моктада Садр вече са установили контрол върху другия свещен за шиитите град - Наджаф, който също се намира в зоната за отговорност на полското командване. В още един град от зоната - Кут, вече няма коалиционни сили, след като вчера украинските военни се изтеглиха.

Говорител на милициите на Моктада Садр заяви днес, че те са готови да подновят борбата срещу коалицията "до последната капка кръв", предаде още АФП. Бяхме дали нареждания да се успокои обстановката, защото сме мирен народ. Но след бомбардировката на генералния ни щаб /в багдадския квартал Садр сити, около 4 ч. тази нощ/ сме готови да подновим борбата, каза той. "Няма да позволим на никого да арестува нашия водач Моктада Садр."

Българите и поляците засега отблъскват атаките в Кербала

За втора поредна нощ кметството и полицейския участък в Кербала, охранявани от коалиционните сили, както и българската база "Кило" в града", бяха подложени на атаки.

Полският военен говорител Роберт Стшелецки определи като тежки боевете, които българските и полски военни са водили цяла нощ, отблъсквайки нападенията срещу сградите на кметството и полицията. Нападенията са започнали към 23 ч. местно време снощи и продължили до изгрев слънце. Нападателите използвали картечници, гранатомети и малки оръжия.

По думите на подп. Стшелецки пред АП, убити са 9 нападатели, 20 са ранени. Няма пострадали сред коалиционните сили.

Информацията бе потвърдена и от българското министерство на отбраната, откъдето уточниха, че двете сгради се охраняват от два взвода български и два взвода полски войници.

В 23.23 ч. българско време в сряда през нощта отново е била атакувана и база "Кило". Тя е била подложена на обстрел с минохвъргачки и леко стрелково оръжие. И при тази атака няма ранени и пострадали български военнослужещи, няма поражения върху бойната техника.

От два дни българският батальон има заповед от ГЩ да използва цялото налично оръжие, включително и бронираните машини, за да отразява атаките.

Тази сутрин от Генералния щаб на Българската армия съобщиха, че действията на шиитските бунтовници продължават със същата интензивност, както през последните няколко дни, и с подчертана агресивност спрямо коалиционните сили и иракските сили за сигурност.

Според полския военен говорител, в Кербала има между 500 и 600 бойци, последователи на Моктада Садр. По думите му, значителна част от тях участвали в нападението срещу общината.

Говорителят добави, че вероятно в града ще се стекат около 5 милиона поклонници за поклонение в мюсюлманските светини в събота за празника Арабиин. "Полагаме големи усилия всичко да протече спокойно", добави подполковник Стшелецки, цитиран от АП.

Симеон се срещна с американския посланик и с шефа на Генщаба

Премиерът Симеон Сакскобургготски днес се срещна последователно с американския посланик Джеймс Пардю, а след него и с началника на Генералния щаб ген. Никола Колев. Последва среща между посланик Пардю и ген.Колев.

След продължилия почти час разговор с премиера, ген. Колев повтори, че засега контингентът няма да бъде изтеглен от Кербала и че очаква помощ от САЩ, защото е необходима допълнителна сила за овладяване на ситуацията. Преговорите за това се водели и по политическа, и по военна линии.

От американското посолство съобщиха, че на срещата си с Колев Джеймс Пардю е потвърдил, че САЩ ще осигурят поисканото от военното ни командване подкрепление за българския батальон в Кербала.

Пред журналистите дипломатът заяви, цитиран от Дарик радио, че американските командири са изпратили вертолети и полиция и са оказали разузнавателна помощ на българския контингент. Вашингтон е запознат с искането на българската страна, каза още посланик Пардю и обясни, че положението в Кербала е сложно.

По-рано през деня външният министър Соломон Паси съобщи в Таджикистан, където е на посещение, че Вашингтон изпраща 120 души военна полиция в Кербала. Информацията не бе потвърдена от командира на батальона в Кербала подп. Петко Лилов и оспорена от Генералния щаб. Според ГЩ, става дума за военните полицаи, които са в Кербала от средата на миналата година, след изтеглянето от района на американските морски пехотинци.

Няма политическо решение за промяна на българската позиция спрямо Ирак и участието на контингента ни, заяви Соломон Паси. Вчера министърът на отбраната Николай Свинаров посочи, че очаква парламентът да се произнесе по въпроса за бъдещето българско военно участие в Ирак, тъй като задачите, пред които е изправен българският контингент в Кербала, не отговарят на посочените в мандата от парламента.

Според Паси, могат да бъдат взимани решения за логистична промяна единствено в контекста на цялостно решение на коалицията в Ирак, но не става въпрос за политическа промяна на българската позиция.

Външният министър заяви още, че се очаква кулминацията на безредиците в Кербала да отмине заедно с мюсюлманския празник, но обстановката е непредсказуема. По негови сведения, в Ирак все още няма мащабни безредици, които да могат да бъдат квалифицирани като народно въстание или гражданска война.

България е в постоянна връзка със съюзниците си от антитерористичната коалиция на всички нива, включително и в Брюксел за поемане на по-силен ангажимент на НАТО в Ирак, каза още Паси. Той напомни, че страната ни поддържа позицията за по-силен ангажимент на НАТО. България би подкрепила и нова резолюция на Съвета за сигурност на ООН, за да се развържат ръцете на НАТО.

Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?