Екстремни горски пожари бушуват в Централна Русия

Екстремни горски пожари бушуват в Централна Русия

Екстремни горски пожари бушуват в райони на Централна Русия на фона връхлетялата страната гореща вълна след пожарите, опустошили Сибир през голяма част от това лято, предаде Франс прес.

В Свердловска област в Урал пожарникарите се борят с 15 горски пожара и там е издадено предупреждение за "екстремна опасност от пожари", съобщи руското Министерство на извънредните ситуации.

На разпространени в социалните мрежи кадри се вижда как огънят бушува от двете страни на федерална магистрала, свързваща главния град в областта Екатеринбург с Перм, друг голям градски център.

Според местни медии, във вторник се е наложило властите да затворят магистралата през по-голямата част от деня.

В република Мордовия, регион югоизточно от Москва, около 50 пожарникари тази седмица се озоваха блокирани в "огнен пръстен", докато гасяха пожар в природен резерват.

Бяха им необходими няколко часа, за да се измъкнат от него, посочи в съобщение местното подразделение на Министерството на извънредните ситуации.

В Нижегородска област, източно от Москва, девет самолета, изпратени от министерството на извънредните ситуации, министерството на отбраната и Националната гвардия за борба с пожарите, изляха 129 тона вода в опит да овладеят голям горски пожар, който се разпространява към съседна Мордовия.

Там са били разположени също около 1200 огнеборци, съобщи министерството на извънредните ситуации.

Руският президент Владимир Путин призова да бъдат "извлечени поуки" от пожарите, които опустошиха Сибир в продължение на няколко месеца. Ще бъдат отпуснати близо 300 млн. евро за защита на горите.

Споделяне

Още от Европа

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?