Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Екстремните цени на газа и тока стреснаха ЕС. Правителствата обсъждат помощи за милиарди евро

29 коментара
Екстремните цени на газа и тока стреснаха ЕС. Правителствата обсъждат помощи за милиарди евро

Галопиращите цени на природния газ и електроенергията принуждават европейските правителства да дискутират милиарди евро помощ за домакинствата и засегнатите доставчици на фона на нарастващи тревоги за задълбочаване на енергийната криза през зимата, пише "Файненшъл таймс".

Енергийните министри на ЕС се срещат тази седмица да обсъждат национални мерки във връзка с повишаващите се газови цени на едро. Притеснението е, че кризата може да застраши икономическото възстановяване след коронакризата, но също така да подкопае амбициозния, но скъп план на Брюксел за зелени реформи.

Очаква се тази седмица Италия да обяви пакет на стойност милиарди евро за подпомагане на домакинствата. Източник от италианското финансово министерство казва, че обсъжданата сума е 4.5 млрд евро. Италия вече изхарчи 1 млрд. евро за преки инвестиции в енергийния пазар, за да понижи цените за потребителите. Страната покрива две трети от енергийните си нужди чрез внос.

Плановете на Италия идват след решението на Испания през миналата седмица да атакува свръхпечалбите, които правителството смята, че са натрупали енергийните компании, като същевременно даде данъчни облекчения за потребителите. Очаква се компаниите да атакуват по съдебен път това решение, което смъкна енергийните цени.

Франция вече обяви по 100 евро субсидия за близо 6 милиона домакинства с ниски доходи. Правителството на Великобритания също обсъжда да предостави на енергийните дружества извънредни заеми, обезпечени от държавата, да поеме нерентабилни клиенти на банкрутиращи по-малки доставчици, като прогнозата, че няколко компании могат да фалират до дни.

Норвежката държавна компания Equinor съобщи в понеделник, че е получила разрешение да увеличи производството от офшорните си находища и от петък да увеличи износа за Европа, за да намали напрежението на пазара. Норвегия е най-големият доставчик на природен газ за ЕС след Русия.

Според мнозина експерти тенденцията на високи цени е структурна и ще се запази до края на годината, като може да продължи и в началото на следващата, особено ако зимата е студена.

Испанското правителство освен това призова в понеделник ЕС да централизира покупките на природен газ, за да противодейства на пазарната мощ на доставчиците и да изгради стратегически резерви. Страните членки няма нужда да импровизират ad hoc мерки всеки път, когато пазарът не функционира както трябва, заявява Мадрид в позиция, изпратена до Европейската комисия. Поведението на производителите на газ е стратегически насочено към максимизиране на техните печалби. Ние трябва да действаме заедно, за да не сме оставени на тяхната милост, се казва в позицията.

Причини за ценовата експлозия

Причините за безпрецедентния скок на газовия пазар са комплексни, съчетание от множество фактори, довело до по-високо от очакваното търсене и по-малко предлагане.

"Никога не сме виждали такива цени. Очаквахме известно възстановяване след Covid- пандемията, защото миналата година цените бяха крайно ниски, но това, което се наблюдава сега, е наистина екстремно", коментира Айра Джоузеф от S&P Global, цитиран от БТА.

Световното търсене нарасна с отварянето на икономиките след пандемията, а на азиатските пазари се формираха много по-високи цени, което накара производителите на втечнен природен газ да пренасочат натам доставките си, отклонявайки ги от Европа.

Студеното време, обхванало значителна част от европейските страни през пролетта, изпразни газохранилищата, оставяйки ги с резерви под обичайното. Горещото лято засили потреблението на електроенергия, което също се отрази на запасите. В резултат запълването на европейските газови хранилища преди студения сезон изостава и според говорителка на ЕК към края на миналата седмица се е равнявало на 71% спрямо 82% по същото време миналата година.

Същевременно необичайно тихото време на Стария континент през последните седмици намали производството на електроенергия от вятър, най-вече в Северно море, което създаде допълнително търсене на газ.

С особена сила това важи за Великобритания, която обикновено добива от вятър 20% от електроенергията си.

Пазари и геополитика

Намаляването на руския внос съвпадна със завършването на спорния газопровод "Северен поток-2", който трябва да удвои преките руски газови доставки за Германия по дъното на Балтийско море. За пускането му в експлоатация обаче тепърва трябва да бъдат издадени разрешения от регулаторните органи, което може да продължи с месеци.

В писмо до Европейската комисия от 16 септември около 40 от 700-те депутати в Европейския парламент поискаха да се разследва ролята на "Газпром" в нарастването на цените на газа на европейския пазар. Законодателите изразяват подозрения, че руският газов холдинг е предприел действия, за да тласне нагоре цените на синьото гориво.

От "Газпром" отказаха коментар. Концернът заяви по-рано, че изпълнява задълженията си към клиентите по сключените дългосрочни договори, но все пак той не се възползва от възможността да заяви допълнителни мощности за газови доставки през Украйна тази година.

Малко след завършването на "Северен поток-2" говорителят на Кремъл Дмитрий Песков подчерта, че поскъпването на синьото гориво няма отношение към Русия. Въпреки това той отбеляза, че пускането на съоръжението ще допринесе за балансирането на цените.

Ръководителят на "Газпром" Алексей Милер заяви в петък, че докато Европа е изправена пред продължителен период на рекордно високи цени тази зима, "азиатският пазар е по-привлекателен за производителите и инвеститорите".

Заплашен ли е курсът към зелена политика

Ценовият натиск на газовия пазар освен всичко засили позициите на противниците на плановете на ЕС да намали емисиите на парникови газове чрез вдигане на цената на въглеродния диоксид. Брюксел призовава страните членки да не се противопоставят на плановете си за по-високи въглеродни данъци, твърдейки, че това е жизненоважно, за да се даде стимул на компаниите да преминат от изкопаеми горива към по-устойчиви енергийни източници.

Други енергийни компании предупредиха, че няма бързо решение за дефицита на доставки в Европа. Клаудио Дескалзи, изпълнителен директор на италианската Eni, една от най-големите петролно-газови компании в света, заяви в понеделник, че макар правителствата да са прави в опитите си да ускорят внедряването на възобновяеми енергийни източници, те са избрали да противодействат на предлагането на изкопаеми горива преди да е ясно какво е търсенето и това е допринесло за затягането на пазара.

Това не е нещо, което е ограничено за известно време, то е структурно, казва Дескалзи пред "Файненшъл таймс" по повод ръста на газовите цени. "Не можеш да намалиш предлагането, ако също така не намалиш и търсенето", пояснява той. И предупреждава, че нарастващият натиск от страна на правителства, инвеститори и активисти е направил много трудно за енергийните компании да инвестират в доставки на газ.

Ценовата преса окуражи критиците на плановете на ЕС за редуциране на парниковите емисии чрез поскъпването на CO2, на петрола и на сметките за отопление през следващите десетилетия. Брюксел настоява страните от ЕС да не се отказват от идеите си за по-високо облагане на въглеродния двуокис.

Сегашната ситуация още повече засилва аргументите в полза на зелената политика. Нуждаем се от повече, а не по-малко промяна, при това по-бързо, смята енергийният комисар на ЕК Кадри Симсън.

"Единственото реално, дългосрочно решение тук е да се увеличи делът на възобновяемата енергия, която вече като цяло е най-евтината енергия на пазара", казва той.

Германският сайт Verivox 32, който сравнява цени, посочва, че регионалните газови доставчици са обявили 12.6% средно увеличение на цените за септември и октомври. Това ще повиши разходите за отопление на едоночленно домакинство със 188 евро на година. Франция, която силно разчита на ядрена енергия и има система за регулиране на цените, не е непосредствено заплашена от поскъпването на енергията, за разлика от останалите страни в ЕС. Което не пречи индустрията и потребителски групи да започнат да бият тревога за ситуацията тази зима.

Потребителската организация UFC-Que Choisir изчисли, че средно домакинство може да плаща 10% повече за електричество през 2022 г., което е 150 евро за година.

Референтни цени

За природния газ няма единна цена. Борсовите котировки могат да се променят разнопосочно в зависимост от климатични условия, запълненост на газохранилищата и редица други фактори. В периода 1996-2016 г. пазарните цени на газа в Европа обикновено се определяха чрез електронната търговска площадка на виртуалния газов хъб National Balancing Point (NBP) във Великобритания, а от 2016 г. референтна е цената на хъба Title Transfer Facility (TTF) в Нидерландия.

Търговете за контрактите на хъба TTF се провеждат на амстердамската борса ICE-Endex Exchange, а за хъба NBP - на лондонската ICE. И на двете борси цената е за фючърсни договори, като се изчислява не в кубични метри за долар (т.е. предвид физическия обем на газа), а в мегаватчаса за британска лира/евро (т.е. електроенергията, която може да се произведе от суровината).

През пролетта на 2020 г. заради срива в цените на енергоносителите, предизвикан от коронавирусната пандемия, газовите котировки на хъба TTF се понижиха до рекордни минимуми и през май миналата година синьото гориво се котираше за едва 34 долара за 1000 куб метра.

С възстановяването на световната икономика от последиците на пандемичните ограничения и стабилизирането на цените на петрола котировките тръгнаха нагоре. През януари 2021 г. цената на TTF достигна 335 долара за 1000 куб метра, връщайки се на нивото от 2018 година.

През пролетта котировките отстъпиха, но от юли отново започнаха да нарастват. Към края на август бе преминат прага от 600 долара, а от началото на септември поскъпването изглежда неудържимо.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

29 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
  #29
 2. Stefan
  #28

  Малоумна статия, която бълва смешна дезинформация. Причината за жестоките цени са зелените политики на Европа. Точка. Спряха добива на въглища и сондажи за нефт и газ, не строят нови АЕЦ. Целият континент мина на скъп руски газ. И тепърва ще постъпва. Дори тази зима озверелите потребители да избесят гнудките зелени, ще минат поне 3 години, преди да се нормализира енергетиката на ЕС.

 3. Борис
  #27

  Какво става с напълно платените, преди години, реактори за Белене, за милиарди? В Вългария ли са вече и кога ще започнат да произвеждат електроенергия? Ако ли не, кой ще понесе отговорността за похарчените напразно милиарди на данъкоплатците?

 4. Коментарът е изтрит в 21:14 на 30 ноември 2021 от автора.
  #26
 5. Пеликан
  #25

  Причините не ги търсете в КОВИД 19 пандемията, а се задълбочете в ляволибералната политика в Брюксел. За голяма част от тамошните либерали и социалисти в ЕП токът идва от контактната доза. Но да не забравим и бездействието на българските политици и енергетици, чиято мудност е пословична. Играна за АЕЦ Белене тук - АЕЦ Белене - там трябва най-скоро да свърши.

 6. Milenca
  #24

  Нека да продължат да говорят за пандемия и зелени сертификати, и да се чудят какво се случило с цените на газта и петрола! Малоумници? Да продължават да броят заразени, заболели и умрели.

 7. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
  #23
 8. Калико Джо
  #22

  Които не му харесва ЕС и неговата политика, ей къде е Тираспол в Приднестровието и ще са си пак обратно в СССР, с всичките му благини за които толкова съжаляват. И даже герба им и е с чук и сърп... Има и още българи там и то от русофилите!

 9. Коментарът е изтрит в 21:14 на 30 ноември 2021 от автора.
  #21
 10. Коментарът е изтрит в 21:14 на 30 ноември 2021 от автора.
  #20

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.