Екстрите на новия шеф на “Софийски имоти” като на Вальо Топлото

Кадиев изнесе данни за нови злоупотреби в скандалната общинска фирма, ръководството й отрича

Екстрите на новия шеф на “Софийски имоти” като на Вальо Топлото

Козметика от “Есте Лаудер” за 164 лв., два костюма, кожено яке и риза от Peek&Cloppenburg за 444 лв., уиски “Дъмпъл” и “Джони Уокър” за 148 лв., дамско портмоне за 49 лв., книга “1000 причини да се гордеем, че сме българи” за 49 лв. и т.н. Това са само част от представителните разходи, направени от изпълнителния директор на скандалната общинска фирма “Софийски имоти” Диян Цветков в края на 2012 г.

 

Тоталът на сметката, ако се използват думите на премиера, възлиза на 4486.89 лв. Данните бяха изнесени от общинския съветник от БСП Георги Кадиев на личния му блог, където е качил и фактурите на сметките. Той е отправил питане към столичния кмет Йорданка Фандъкова за това как се изразходват средствата в общинските фирми. То обаче не е в дневния ред на заседанието на Столичния общински съвет в четвъртък.

 

Според Кадиев “очевидно е, че тези разходи не могат по никакъв начин да се оправдаят като разходи за служебни нужди за дружество в публичния сектор, и най-вероятно става дума за финансови нарушения спрямо “Софийски имоти”.

 

“Тези средства действително са похарчени, но интерпретациите са далеч от истината”, заяви изпълнителният директор Диян Цветков пред Mediapool. Той обясни, че е купил вещите за лична употреба в рамките на годишния му лимит от 1000 лв. за представителни нужди. За оперативната дейност на компанията е купена и техника, посочи Цветков.

 

По случая ще бъде направена проверка, заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова. Тя напомни, че всеки получен от нея сигнал за злоупотреби винаги се проверява. Ако при проверката се установи, че са направени неправомерни разходи, изпълнителният директор на дружеството ще си понесе отговорността, заяви Николай Стойнев, зам.-председател на Столичния общински съвет от ГЕРБ.

 

Празнично пазаруване

 

Деян Цветков е пазарувал от талони за синя и зелена зона, закачалки, тигани, сокоизтисквачка, кафемашина, компютър, фотоапарат до надуваеми дюшеци и лекарства. Общо за дрехи шефът на “Софийски имоти” е похарчил 734.16 лв, за лични разходи и такива за домакинството – 1513.77 лв, за техника и аксесоари – 2238.96 лв. Това показват фактурите, които са издадени в периода от 9 юли 2012 г. до 23 януари 2013 г. По-голямата част от разходите са направени в края на годината - около коледните и новогодишни празници.

 

Кадиев допуска, че в “Софийски имоти” може да има и други нарушения. В сигнала, който е получил, има информация за започнали непрозрачни ремонти на дружеството, както и за неправомерно уволнение на служители, което е потвърдено от инспекцията по труда. Даден е пример с отдаването на почивната база на “Софийски имоти” в морския курорт Китен и извършения за сметка на дружеството цялостен ремонт на базата за 118 213 лв.

 

Общинският съветник от БСП припомня в питането си до Фандъкова, че това не е първи случай на съмнения за злоупотреби в това дружество. Затова той иска столичният кмет да разпореди цялостна проверка на скандалната фирма.

 

Всичко е по правилата

 

Който иска може да дойде в дружеството и да провери всичко. Мисля, че няма да открие нередност”, каза изпълнителният директор Диян Цветков пред Mediapool. Той допусна, че атаката идвала, защото “може би не му харесват някои мои действия на г-н Кадиев”, но не конкретизира какви.

 

Диян Цветков пое скандалната общинска фирма в началото на 2012 г. след като бившият председател на Столичния общински съвет Андрей Иванов сдаде председателското място. Дотогава дружеството се ръководеше от неговия човек Камен Манев. Заедно с Манев по лични причини тогава си тръгна и още един от директорския борд Георги Гегов, който в момента оглавява дружеството за строежа на газопровода “Южен поток“ през българска територия.

 

Така на тяхно място дойдоха Диян Цветков и Полина Витанова, които влязоха в управлението официално от 1 февруари 2012 г. Двамата са от квотата на кмета Йорданка Фандъкова. Цветков дойде в общинската фирма от Министерството на образованието, където беше директор на дирекция "Държавна собственост и обществени поръчки".

 

Третият в директорския борд на “Софийски имоти” е Добромир Бориславов, който е там от 2008 г.

 

Цветков пое ръководството на скандалната фирма с амбицията да оптимизира финансовите ѝ резултати и да подобри репутацията на “Софийски имоти” в обществото.

 

През последните години дружеството трупаше загуби заради забраната да продава имоти и свития пазар, според обясненията на шефовете му.

 

Печалба от 551 000 лв. за 2012 г.

 

За 2012 г. “Софийски имоти” е реализирало печалба от 551 хил. лв., показва предварителният отчет на дружеството. Натрупаната загуба от предишни години възлиза на 1.329 млн. лв., като от тях 784 хил. лв. е невнесеният дивидент в Столична община, уточни Цветков.

 

Според промяната във финансовото състояние на общинското дружество се дължи на направените три пъти повече публични конкурси за намиране на наематели и продажбата на имоти.

 

През 2012 г. са направени 13 конкурса за отдаване на 56 имота под наем. От тях 21 са намерили наемател, а за другите не е имало кандидати. От разрешените за продажба 12 апартамента “Софийски имоти” е успяло да продаде 4, а от три гаража, пуснати за продан, е реализиран един. Приходите от тези продажби възлизат на малко над 1 млн. лв. С триста хиляди лева от тях е платено увеличението на дела на “Софийски имоти” в капитала на Общинска банка, отчете Цветков.

 

Той не пожела да разкрие какви бонуси и заплата получава, позовавайки се на “лични данни”. Според последните публични данни от финансовия отчет на компанията за 2011 г. 32-мата служители в “Софийски имоти” получават средна заплата от 2185 лв.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?