Ексуправата на Бургас укривала данъци в огромни размери

Ексуправата на Бургас укривала данъци в огромни размери

Община Бургас е укривала данъци в значителни размери, стана ясно в четвъртък. Новият кмет на града Димитър Николов (ГЕРБ) получи решение на Върховния административен съд (ВАС) за задължение на ръководената от него институция да плати 2.845 милиона лева без лихвите на данъчните власти. Сумата се формира от стойността на неплатените налози върху печалбата, глобите за укрити и недекларирани доходи и други данъчни нарушения.

Борчът е натрупан в периода 2000-2003 година през втория мандат на поддържания от БСП кмет Йоан Костадинов. Той остана четвърти на последните местни избори. При предаване на властта ексуправникът заяви, че оставя Бургас в добра финансова кондиция с около 20 милиона лева в касата. В следващите няколко месеца ще бъдат оповестени резултатите и от проверката на НАП за периода 2003 – 2007 година.

Сред нарушенията са укрити доходи от наем на общинско имущество в предприятието "Общински имоти", от наеми на "Общински пазари", от реклама, от паркинг места в "Спортни имоти", от продажбата на парцели, терени и жилища, от продажба на тръжни документи и гаранции за изпълнени договори.

Дължимите на данъчните суми не са предвидени в бюджета на общината за тази година. Пред БТА от новата бургаска администрация заявиха, че парите трябва да бъдат заложени във финансовата рамка за 2008 година и по този начин да ограничат каквито и да е разходи за благоустройството на Бургас, заради действията на старото местно управление.

“Старата администрация е била абсолютно наясно с данъчните актове и чрез процедурни хватки е обжалвала констатациите по всички инстанции. Само две седмици след встъпването в длъжност на Димитър Николов делото изведнъж се е финализирало”, допълниха от общината.

Кметът на Бургас заяви намерение да сезира прокуратурата за действията на бившата общинска администрация. "Това е една от бомбите, заложени от предходното общинско управление. Недоумявам как е възможна такава тотална безотговорност”, заяви той.

По всяка вероятност ще бъде свикана извънредна сесия на Бургаския общински съвет по този казус.

Споделяне

Още от България