Еквадор даде политическо убежище на основателя на Уикилийкс Джулиан Асандж

Лондон обаче е твърд в намерението си да го екстрадира в Швеция

Еквадор даде политическо убежище на основателя на Уикилийкс Джулиан Асандж

Еквадор даде политическо убежище на основателя на Уикилийкс Джулиан Асандж, съобщиха световните агенции.

Външният министър на латиноамериканската страна Рикардо Патиньо съобщи на пресконференция в Кито, че Асандж е изправен пред реална опасност от политическо преследване, в това число заплаха от екстрадиране в САЩ, където австралиецът нямало да има честен процес и може да получи смъртна присъда.

Асандж се намира в посолството на Еквадор в Лондон от 19 юни тази година.

След като стана ясно решението на Еквадор, Великобритания обяви, че е разочарована, но Форийн Офис уточни, че няма промяна в ситуацията и Асандж ще бъде екстрадиран в Швеция.

"Според законите на Обединеното кралство след като г-н Асандж използва всички опции за обжалване, британските власти имат задължението да го екстрадират в Швеция. Ние ще изпълним това задължение", добави говорител на британското външно министерство.

По-рано Еквадор обвини британските власти, че се готвят да щурмуват посолството му в Лондон, но в четвъртък от Форийн Офис съобщиха, че британската полиция няма намерение днес да предприеме такава стъпка. От ведомството обаче уточниха, че според законите в кралството, за да влезе на територията на чуждестранно посолство, полицията трябва да предупреди дипломатите седмица преди това.

Така Форийн Офис потвърди, че лондонската полиция може да влезе на територията на еквадорското посолство, което ѝ е разрешено от британския закон за дипломатическите
представителства от 1987 г.

Според този акт полицията може да влезе в помещение на посолството, когато то се използва неправомерно.

"Решението все още не е взето. Не смятаме да правим това днес. Искаме да подчертаем желанието си да открием дипломатическо взаимно приемливо решение", каза говорител на Форин офис.

След като бе арестуван през декември 2010 г., 40-годишният австралиец имаше относителна свобода на придвижване, носеше електронна гривна, спазваше полицейски час и редовно посещаваше полицейския участък.

Шведската полиция иска да го изслуша в дело за изнасилване и сексуални посегателства над две шведки. Асандж твърди, че е жертва на заговор и че сексуалните контакти са били доброволни.

Според него САЩ искат да му наложат мълчание, след като неговият сайт Уикилийкс разпространи стотици хиляди секретни дипломатически документи за войните в Ирак и Афганистан.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?