Еквадор откри хуманитарен коридор за бежанците от Венецеула

Еквадор откри хуманитарен коридор за бежанците от Венецеула

Еквадор обяви, че открива хуманитарен коридор за жителите на обхваната от икономическа криза Венецуела. Еквадорското правителство съобщи в петък, че на бежанците от Венецуела ще бъдат доставени автобуси до границата с Перу.

Хуманитарният коридор е дълъг 800 км и придвижването на колоните ще се осъществява с помощта на полиция. По пътя ще бъдат разположени осем полицейски контролни пункта.

Най-голямата миграционна криза в Южна Америка

В опит да се спасят от глад и нищета, стотици жители на Венецуела отиват в Еквадор пеша, стремейки се да се доберат до Перу, Боливия, Чили или Аржентина.

По данни на ООН към момента страната са напуснали над 2.3 милиона души, предизвиквайки най-голямата миграционна криза в историята на Южна Америка. Засегнатите съседни на Венецуела страни искат да се договорят за съвместни координирани действия.

Еквадор освен това обяви, че излиза от "Боливарианския алианс за народите в нашата Америка" – социалистически алианс на страните от Южна Америка и Карибския басейн, създаден през 2004 г. по инициатива на тогавашния президент на Венецуела Уго Чавес и кубинския лидер Фидел Кастро.

Външният министър на Еквадор Хосе Валенсия заяви, че страната му е разочарована от недостатъчната политическа воля на ръководството на Венецуела за преодоляване на мигрантската криза.

Споделяне

Още от Свят