Еквадор спря достъпа до интернет на Джулиан Асандж

Снимка: ЕПА

Правителството на Еквадор спря достъпа до интернет на основателя на Уикилийкс Джулиан Асандж, който се намира в посолството на страната в Лондон от юни 2012 г., предадоха световните агенции.

Еквадорските власти предупредиха, че освен прекъсването на системите за комуникации с външния свят на асандж, може да предприемат и други мерки, ако той не спазва ангажимента си да не се меси в отношенията на Еквадор с други страни, сред които и САЩ.

Правителството в президента Ленин Морено не обясни по какъв начин Асандж е нарушил ангажимента си, поет писмено в края на 2017 г. През януари т. г. основателят на сайта "Уикилийкс" получи еквадорско гражданство.

Според Асошиейтед прес връзките на Асандж с външния свят са прекъснати заради неотдавнашната му активност в социална медия, в която той критикуваше ареста на каталунския лидер Карлес Пучдемон.

Според Франс прес реакцията на Еквадор идва след серия от туитове, поствани в понеделник вечерта от Асандж. В тях той критикува това, че експулсирането на руски дипломати от западни страни като реакция на аферата "Скрипал", става 12 часа след един от най-тежките пожари в постсъветската история на Русия – в търговския център в Кемерово в Сибир. 

Споделяне

Още по темата

Още от Свят