"Екзакта": 7 партии в НС при силна доминация на ГЕРБ

Нараства броят на решилите да гласуват преференциално

"Екзакта": 7 партии в НС при силна доминация на ГЕРБ

Ако изборите бяха на 20 септември, ГЕРБ биха получили 36.5 на сто от гласовете на категорично решилите да гласуват българи, БСП - 20.2 процента, ДПС - 11.9 на сто, а Реформаторският блок (РБ) - 7.3 на сто. Това показва национално представително проучване на "Екзакта Рисърч Груп", направено между 15 и 19 септември сред 1000 души.

Резултатите от изследването отреждат място в бъдещия парламент на още три формации - АБВ - с 5.3 на сто, ББЦ - с 5.2 процента и Патриотичен фронт - с 5.2 на сто от категорично решилите да гласуват избиратели. Разликата между тези три формации е дотолкова малка, че подреждането им вероятно ще остане загадка до деня на самите избори, коментират от агенцията.

Най-мобилизиран към момента е електоратът на ДПС - 96 на сто от гласувалите за движението през май 2013 г. възнамеряват отново да гласуват за него.

Електоратът на ГЕРБ, както и преди евровота, е по-мобилизиран от този на БСП и в същото време има по-голямо твърдо ядро. Периферията на ГЕРБ допълнително набъбва и поради конформисткия вот.

Данните от настоящото проучване не позволяват да се изключи възможността в следващия парламент да попаднат до седем политически формации, но резултатите не могат да бъдат тълкувани като прогноза, уточняват от "Екзакта".

Категорично възнамеряват да гласуват 55% от анкетираните, докато в началото на кампанията те са били 50 на сто.

Според данните 12 процента от анкетираните твърдят, че са променили решението си за кого да гласуват през първите две седмици от кампанията, която обаче не е повлияла на избора на 88% от хората.

Преференциалният вот би могъл да тушира недоволството от подреждането на партийните листи. Този вот може да се окаже дори спасителен за някои партии - силно да мотивира избирателите им да прередят листите на своите партии, вместо да отидат и да гласуват за други партии, коментират социолозите.

В сравнение с първата седмица от кампанията, изследването регистрира ръст от 6 процента в дела на хората, които възнамеряват да гласуват преференциално - от 25 на сто към 10: септември на 31 процента към 20 септември.

За една трета от българите преференциалният вот се оказва стимул за участие в изборите на 5 октомври. По-често от останалите твърдят, че ще ползват преференция високообразованите българи, хората на възраст над 40 години, заможните, както и жителите на градовете-областни центрове.

Както на евровота, така и сега, избирателите на Реформаторския блок отново най-често в сравнение с останалите възнамеряват да гласуват преференциално - подобни намерения заявяват две трети от тях. Сред избирателите на останалите партии, делът на желаещите да упражнят преференциален вот варира между 40 и 50 на сто.

Споделяне

Още по темата

Още от Избори 2014

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?