Екзакта: Половината българи очакват победа на неизвестния кандидат на ГЕРБ

Оспорвана битка вляво: Калфин е с най-висок рейтинг, Дончева е втора, ген. Радев трети

Партийните предпочитания ще са водещи при избора на президент, като две трети от избирателите заявяват, че ще подкрепят кандидата на партията, на която симпатизират, показва проучване на "Екзакта Рисърч Груп”, публикувано във вторник. То потвърждава съотношението между основните политически сили, отчетено преди дни и от агенция "Алфа рисърч". Месец преди старта на президентската кампания, ГЕРБ е първа политическа сила и за нея биха гласували 25.4% от българите. БСП е втора с 15.3%, а Реформаторският блок е трети с 6%, ДПС и Патриотичният фронт са изравнени с по 4.5%, а АБВ получава 3% от вота на всички избиратели.

51% от участвалите в изследването българи заявяват, че неизвестният засега кандидат на ГЕРБ е най-вероятният победител в президентските избори.

Малко повече от половината от имащите право на глас българи заявяват твърдо намерение да гласуват. Делът на изразилите желание да гласуват на референдума е по-нисък с около 10 пункта. Готовността да се гласува в момента е твърде условна величина. Все още не са отчетени ефектите от задължителното гласуване. От изследванията на "Екзакта” през последните два месеца е видно, че хората в малка степен са запознати с нововъведенията в изборното законодателство. Тепърва ще става ясно какъв може да е ефектът и от вот две в едно (президентски избори и референдум).

Най-много желаещи да гласуват за президент има в селата, а най-малко – в столицата. Готовността за гласуване нараства сред по-възрастните респонденти.

Шест от десетте политици с най-висок рейтинг са от ГЕРБ, според данните на "Екзакта". Останалите четирима са еврокомисарят Кристалина Георгиева, омбудсманът Мая Манолова, бившият вицепремиер и настоящ кандидат-президент на АБВ Ивайло Калфин и лидерът на ВМВР и кандидат-президент Красимир Каракачанов.

На първо място е столичният кмет Йорданка Фандъкова с 67% одобрение, следвана от Кристалина Георгиева – 53% и Бойко Борисов – 48%.

Топ 10 на най-одобряваните публични лица през септември :

Йорданка Фандъкова – с 67% одобрение;
Кристалина Георгиева – с 53% одобрение;
Бойко Борисов – с 48% одобрение;
Лиляна Павлова – с 47% одобрение;
Мая Манолова – с 43% одобрение;
Томислав Дончев –с 42% одобрение;
Вежди Рашидов – с 40% одобрение;
Красен Кралев – с 39% одобрение;
Ивайло Калфин – с 35% одобрение;
Красимир Каракачанов – с 33% одобрение.

Калфин е с най-висок рейтинг сред левите кандидат-президенти; Дончева е втора

Поради липсата на номинирани кандидати от всички партии, в настоящото изследване на "Екзакта” е измерено одобрението към досега заявените кандидатури, но с изричното уточнение, че те не могат да играят ролята на прогнозен дял за предстоящата надпревара. Това ще стане възможно след началото на изборната кампания.

Сред левите кандидати за президент най-висок рейтинг на одобрение има Ивайло Калфин – 35% (измерен в период, в който той не е номиниран за президент), следван от Татяна Дончева с одобрение от 27% и ген. Румен Радев – с 25%. Близо половината от българите все още нямат впечатления от Радев.

Това са политически фигури, които ще се борят за мажоритарен вот. Като се държи сметка и за това, че Калфин и Дончева успяват да се харесват освен на леви и на други избиратели, то се очаква надпреварата вляво да бъде особено оспорвана, отбелязват от "Екзакта".

Данните от изследването показват, че към 12 септември ген. Радев е одобряван от 25% от българите, като той се харесва на около 70% от избирателите на БСП. Важно е обаче да се държи сметка и за това, че кандидатурата на Ивайло Калфин не е обявена към момента на проучването, а Татяна Дончева е номинирана официално едва към края на теренната работа по изследването.

Решението на лидера на БСП Корнелия Нинова да прекрати едностранно преговорите с АБВ за обща кандидатура на президентските избори се одобрява от 43% от социалистите, а 36% не го одобряват. Две трети от избирателите на АБВ не приемат решението на Нинова.

Татяна Дончева е одобрявана от 27% от българите, като най-често нейните привърженици са сред симпатизантите на партията ѝ "Движение 21", на АБВ и на БСП.

Кандидатът за президент на Реформаторския блок Трайчо Трайков е одобряван от 16% от пълнолетните българи и от три четвърти от избирателите на Блока.

В качеството си на кандидат за президент Красимир Каракачанов е одобряван от 76% от избирателите на ПФ и от 56% от тези на Атака.

Нарастващите страхове са засилили респекта към армията и полицията

"Екзакта" регистрира стабилизация и дори леко покачване на одобрението към основните държавни институции и водещите политици през последните шест месеца. Към 12 септември работата на правителството е одобрявана от 33% от българите, а тази на парламента – от 18%.

75% от привържениците на ГЕРБ одобряват работата на кабинета. Одобрението и неодобрението към правителството е изравнено сред избирателите на РБ. Сред привържениците на останалите партии неодобрението доминира.

На фона на нарастващите страхове на хората, свързани със сигурността както в национален, така и в личен план, расте респектът към силовите ведомства – полиция и армия.

Съдът за пореден път е институцията с най-ниско одобрение.

За последните шест месеца работата на премиера печели 4 пункта одобрение, като в момента одобрението към Б. Борисов е по-висок дял от неодобрението (48%:42%).

Най-одобряваните министри от кабинета са Лиляна Павлова (с 47% одобрение), Томислав Дончев (с 42% одобрение) и Вежди Рашидов (с 40% одобрение).

Цветан Цветанов и Валери Симеонов са най-одобряваните председатели на парламентарни групи в Народното събрание – одобряват ги по 29% от българите, следвани от Корнелия Нинова с 26%.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?