"Екзакта Рисърч": Близо половината от избирателите искат предсрочни избори

Парламентът и правителството продължават да губят популярност

Лидия Йорданова

Близо половината от избирателите (47%) смятат, че за страната ще е по-добре, ако се проведат предсрочни парламентарни избори. Една трета, колкото и преди два месеца, подкрепят оставането на правителството до края на мандата му.

Това показват резултатите от изследване, проведено от новата социологическа агенция Exacta Research Group ("Екзакта Рисърч) между 5 и 11 февруари сред хиляда пълнолетни българи. Изследването е по поръчка на агенция "Фокус".

Новата агенция е създадена от бившия ръководител на НЦИОМ Лидия Йорданова. Държавната агенция, която беше на подчинение на народното събрание, бе закрита по настояване на председателя на НС Михаил Миков през миналата година.

Февруарското изследване на "Екзакта” регистрира продължаващия спад в популярността на парламента и правителството. За последните два месеца парламентът губи 4% одобрение, а правителството 2%. Съответно с по 4% се покачват дяловете на неодобрение към работата и на двете институции. В средата на февруари парламентът е одобряван едва от 15% от българите, а правителството – от 25%. Три четвърти от участвалите в изследването не одобряват работата на Народното събрание, а правителството е неприемливо за две трети от българите.

Кабинетът е подкрепян главно от симпатизантите на управляващите. 74% от електората на БСП и 70% от този на ДПС одобряват работата на правителството.

За последните два месеца премиерът губи 2% от одобрението за работата си и качва също толкова неодобрение. В момента подкрепа за Пламен Орешарски декларират 30% от българите, като неодобрението към него е двойно по-високо – 60%. Добри оценки дават главно привържениците на БСП - одобряват го 84% от тях, както и 67% от симпатизиращите на ДПС.

В сравнение с декември 2013 г., с по 5% нараства одобрението за работата на полицията и на армията. По 2% ръст бележи и доверието към съда и прокуратурата.

Ако изборите за членове на Европарламента бяха на 11 февруари, то ГЕРБ би получил 21.7% от гласовете на избирателите, БСП – 19.2%, показват данните от проучването на "Екзатка Рисърч" . ДПС и АБВ получават по 6%, Реформаторския блок - 5.6%, Обединение НФСБ - ГОРД - НИЕ - 3%, "Атака" - 1.8%, друга партия или коалиция - 5.1%. "Няма да гласувам" са отговорили 25.6% от анкетираните.

След трусовете в Българската православна църква и стремителния спад на обществено доверие към нея от края на 2013 година, през февруари 2014 г. "Екзакта" регистрира ръст на одобрението към БПЦ с 8%. През февруари расте одобрението и намалява неодобрението и към патриарх Неофит, който сега е одобряван от 48% от българите.

През февруари, както и при предишното изследване на агенцията, Йорданка Фандъкова отново е най-одобряваният български политик с 51% подкрепа. Президентът Росен Плевнелиев е на второ място с 43% одобрение, като положителните оценки за неговата работа са приблизително равни на отрицателните.

Трети сред харесваните български политици с 37% одобрение и същевременно най-одобряван ляв политик продължава да бъде Георги Първанов. Той губи 4% одобрение в сравнение с декември, като и неодобрението му след рестарта на проекта АБВ нараства с 6%. Георги Първанов в момента е одобряван от 55% от симпатизантите на БСП. Половината социалисти, участвали в изследването, твърдят, че одобряват едновременно и Георги Първанов, и Сергей Станишев.

Четвърти е Бойко Борисов с одобрение от 34%, като лидерът на ГЕРБ добавя 2 пункта одобрение за последните месеци. Неодобрението към него е 56%. Бойко Борисов е и най-одобряваният председател на парламентарна група и най-подкрепяният лидер от своя електорат (одобряват го близо 90% от избирателите на ГЕРБ).

Петото място заема Ивайло Калфин, одобряван от 32% от българите и от 56% от симпатизантите на БСП. След него е премиерът Пламен Орешарски, който е одобряван от 30% от участвалите в изследването. Неодобрението към премиера възлиза на 60%. Орешарски е следван от депутата от ГЕРБ Лиляна Павлова с 29% одобрение и 40% неодобрение.

В топ десет на рейтинга на политиците влизат още Мая Манолова (25% одобрение), Татяна Дончева (също толкова) и Цецка Цачева (24% одобрение).

Споделяне

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?