Екзекутираха и бивш иракски вицепрезидент

Осъденият на смърт бивш иракски вицепрезидент Таха Ясин Рамадан, някогашен приближен на бившия диктатор Саддам Хюсеин, бе обесен във вторник рано сутрин, предадоха световните агенции. Представител на кабинета на премиер на Ирак заяви пред Франс прес: "Рамадан бе обесен в 3,05 ч. Екзекуцията премина без проблеми и без нарушения на закона".

На изпълнението на присъдата са присъствали представители на правителството, на министерството на правосъдието, лекар, съдия и адвокат на Рамадан.

Той бе осъден на смърт за избиването на 148 шиити в Дуджаил през 1982 г. Селяните бяха избити за наказание след неуспешен атентат срещу кортежа на президента Саддам Хюсеин.

Рамадан е четвъртият бивш представител на баасисткия режим, екзекутиран след Саддам Хюсеин. Бившият диктатор бе обесен на 30 декември м. г., неговият полубрат Барзан ат Тикрити и бившият председател на революционния  трибунал Ауад ал Бандар, бяха екзекутирани на 15 януари.

Обесването на Саддам бе посрещнато с неодобрение и противоречиви чувства по целия свят, особено след като неофициален видеозапис на екзекуцията, направен с мобилен телефон, показа, че той е бил обиждан и унижаван в последните мигове от живота си. 

Бившият вицепрезидент бе екзекутиран в деня, когато се навършват4 години от американското военно нахлуване в Ирак.

Първоначално той бе осъден на доживотен затвор през ноември 2006 г., но Апелативният съд върна делото пред Върховния съд с аргумента, че присъдата не е достатъчно сурова,  отбелязва АФП.

Таха Ясин Рамадан е роден през 1938 г. в Мосул, Северен Ирак. Той е сунитски кюрд. През 1970 г. основава Народната армия - милицията на партията Баас.  Вицепрезидент е от 1991 г.  Известен бе с яростното си противопоставяне срещу дейността на инспекторите по разоръжаването на ООН.

Споделяне

Още от Свят