Екзекуциите в Саудитска Арабия значително са се увеличили през 2015 година

Екзекуциите в Саудитска Арабия значително са се увеличили през 2015 година

Саудитска Арабия е изпълнила най-малко 157 екзекуции през 2015 г., а броят на обезглавяванията е достигнал най-високото ниво в кралството от 20 години, заявиха правозащитни организации, цитирани от Асошиейтед прес.

Успоредно с увеличаването на броя на екзекуциите нараства броят на хората, екзекутирани за несвързани със смърт престъпления, при които съдиите имат голяма свобода да действат по свое усмотрение.

"Амнести интернешънъл" заяви през ноември, че от началото на годината за свързани с наркотици престъпления са екзекутирани поне 63 души. Тази бройка е съставлявала най-малко 40 процента от всички екзекуции през 2015 г. За сравнение през 2010 г. делът на свързаните с наркотици екзекуции е бил под 4 на сто. Според правозащитната организация Саудитска Арабия е надминала най-високото си ниво на екзекуции от 1995 г., когато са били регистрирани 192 екзекуции.

По данни на "Хюман райтс уоч" при 56 от първите 100 затворници, екзекутирани през 2015 г., екзекуциите са били разпоредени по усмотрение на съдиите, а не за престъпления, за които ислямското право (шериат) предвижда конкретно смъртно наказание.

Някои престъпления като предумишлено убийство могат да носят установени наказания съгласно тълкуването на шериата в Саудитска Арабия, но при свързаните с наркотици престъпления нито самото престъпно деяние, нито наказанието са определени в исляма.

Според "Хюман райтс уоч" в Саудитска Арабия през 2015 г. са били екзекутирани 158 човека. За сравнение предишната година техният брой е бил 90.

Друга правозащитна организация - "Риприйв" - е документирала 157 екзекуции в страната през 2015 г.

Властите в кралството не публикуват годишни данни по въпроса, макар че обявяват отделни екзекуции в държавните медии.

Повечето екзекуции в Саудитска Арабия се изпълняват чрез обезглавяване и понякога публично, затова страната е сравнявана с екстремистката групировка "Ислямска държава", която също извършва публични обезглавявания и твърди, че прилага шериата.

Рияд категорично отхвърля подобни сравнения, като отбелязва, че съдебните процедури изискват най-малко 13 съдии на три инстанции да се произнесат в полза на дадена смъртна присъда, преди тя да бъде изпълнена, и изтъква, че екзекуциите се извършват с цел да се пребори престъпността, докато извършваните от "Ислямска държава" обезглавявания на заложници и други хора се осъществяват извън обхвата на правосъдието.

Въпреки рекордното ниво на екзекуциите в Саудитска Арабия през 2015 г. според "Амнести интернешънъл" се предполага, че в Китай, където информацията за смъртното наказание е "държавна тайна", са екзекутирани повече хора, отколкото във всички останали държави по света, взети заедно.

По данни на "Риприйв" в Иран през 2015 г. са били екзекутирани над 1000 човека, а в Пакистан - най-малко 315. 

Споделяне

Още от Свят