Ел Барадей: Либийците не са били близо до ядрено оръжие

Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Мохамед Ел Барадеи пристигна днес на безпрецедентна визита в Триполи, с цел да провери обхвата на ядрената програма на Либия, една седмица след като страната обяви, че се отказва от оръжията за масово унищожаване.

Няма предварителна информация за програмата на визитата. При пристигането си на летището Ел Барадеи заяви, че желае да се срещне "с всеки, който има да каже нещо" по ядреното досие, предаде АФП.

"Ако Кадафи е на разположение, ще се срещна с него", каза ръководителят на МААЕ. Дипломати във Виена, където е базирана МААЕ, предполагат, че Ел Барадеи ще се срещне с либийския ръководител, предаде Ройтерс.

На летището Ел Барадеи и екипът му бяха посрещнати от няколко десетки служители. Делегаицята на МААЕ включва десетина експерти с опит, натрупан в Ирак и Иран.

"Важното за мене е да получа обща представа за програмата (на Либия) - за нейния произход, история и обхват, а после да се договорим с либийските власти за план за премахване на всичко, което не е свързано с мирни цели", заяви Ел Барадеи в интервю за Ройтерс в самолета на път за Триполи. "Както изглежда, либийците не са били близо до притежаването на ядрено оръжие, но трябва да се отиде на място и да се обсъдят подробностите с тях", добави той.

Споделяне

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?