“Ел Ем Импекс“ глобена за необявени пред КЗК нови активи

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) глоби фирмата на Христо Ковачки “Ел Ем Импекс“ с над 154 хил. лв. за това, че не е уведомила антимопонополния орган за придобиването на 65.55 на сто от капитала на “Общинска застрахователна компания“, съобщиха от КЗК В сряда.

Всяка концентрация на дейност, каквото е придобиването на нови активи, подлежи на оценка от КЗК, но “Ел Ем Импекс“ не е поискала разрашение за сделката. Затова и комисията сега излиза с решение, че концентрацията не нарушава принципите на конкуренцията, но също тката и глобява фирмата процент от оборота ѝ задето не е спазила законовите изисквания.

“Ел Ем Импекс“ купува мажоритарния пакет от акции от капитала на “Общинска застрахователна компания“ (ОЗК) в търг с явно наддаване и подписва договор със Столичен общински съвет за сделката през декември 2008 г.

Преди приватизацията на ОЗК както придобиващото дружество, така и останалите предприятия от групата на Ковачки не участват на същия продуктов пазар, нито развиват свързани дейности, поради което сделката не води до никакви пазарни изменения, посочват от антимонополната комисия.

Макар и да няма негативно отражение върху ефективната конкуренция при засраховането, тя е извършена в нарушение на закона, тъй като са предприети реални действия по изпълнението ѝ без предварително разрешение от страна на Комисията.

КЗК определя посоченото нарушение като леко, тъй като сделката не е довела до промяна в структурата на пазара от гледна точка на търсене и предлагане. Съответно, при своевременно нотифициране пред Комисията, концентрацията би била безусловно разрешена. 

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?