"Ел Паис": Мрежите на руската намеса в Испания

"Ел Паис": Мрежите на руската намеса в Испания

Испанският вестник "Ел Паис" пише за руската намеса в политиката на Испания, за стремежа на Москва да създаде ултрадясно движение в страната, да изостри каталунската криза и да всява раздор. Изданието критикува испанското правителство за "плахата реакция" и страха да не "ядоса Кремъл".

Близкият до Кремъл руски магнат Константин Малофеев управлява интернет порталите Katehon.com и Geopolitica.ru на испански език, които разпространяват ултрадесните тези на руски и испански публицисти, отбелязва вестникът.

Сайтът Katehon твърди, че е "аналитичен център" и "независима общност от експерти от различни страни". Сайтът излиза на английски, испански, френски и арабски език.

"Аналитичният център" се ръководи от инвестиционния банкер Контантин Малофеев, който е сред руските олигарси, които осигуряват финансиране за дирижирани от Кремъл политически партии и кампании в чужбина. Малофеев попадна в списъка на лицата, срещу които Западът въведе санкции заради анексирането на Крим от Русия. В ръководството на "центъра" са също Сергей Глазев, икономически съветник на Путин, както и известният в България Леонид Решетников, бивш директор на Руския институт за стратегически изследвания.

Katehon събира или разпространява текстове на хора, които застъпват ултрадесни идеологически позиции. През последните месеци се появиха публикации на няколко млади хора, които руската телевизия RT и агенция Sputnik постоянно интервюират в качеството им на анализатори, пише "Ел Паис". Публикациите привличат вниманието към срещи с откровена ултрадясна ориентация.

В няколко от тях се споменава Русия, винаги в положителна светлина.

Преди месец в Katehon дебютира испанката Инма Секи, известна с това, че се кандидатира за кмет на Куенки от дясната партия Vox. Тя пише за руския клуб на любителите на коридата. "Смятам, че Русия – това е Европа, и че тази медия е първата стъпка. В действителност, моята линия съвпада с линията на тази медия", казва тя.

Katehon разпространява и фалшиви новини – например за съпричастност на Хилари Клинтън към пет убийства или че фондът на Сорос бил съставил "черен списък" с проруски настроени испански журналисти. Към това се добавят и твърденията, че САЩ помагат на терористите да избягат от Сирия и груби хомофобски намеци, пише "Ел Паис".

Председателят на Katehon Константин Малофеев също така е учредител и ръководител на фонда "Свети Василий Велики", който организира форуми за обединяване на всички представители на крайнодесните партии от цяла Европа, включително шепата испански карлисти, заради атаките на основните им врагове: либерализма, атеизма, абортите, хомосексуалните.

Порталът Katehon е част от "екосистемата" на медии и предполагаеми институти, които си споделят съдържание и препратки кръгово (такива като geopolitica.ru или El Espía Digital) и ползват общи сътрудници – както руснаци, така и испанци.

Според Франциско Малаваси, изследовател на руските методи за внедряване на пропагандния дискурс в чужбина, връзката с крайнодесните е обусловена от обстоятелствата. В зависимост от това какво ще стане през новата година, те биха могли да станат съюзници на някаква крайнолява организация или организации от друг тип, ако последните атакуват Европейския съюз. Те се стремят да пораждат хаос, казва Малаваси. Той предполага, че това са причините пропагандата да разпространява тези в подкрепа на каталунския сепаратизъм, които са изключително далеч от тезите на испанските крайнодесни.

"Ел Паис" публикува и друга статия, в която критикува бездействието на испанското правителство.

Макар през 2017 г. руските мрежи, използвани за намеса във вътрешните работи на чужди държави да постигнаха своите цели – възползваха се от каталунската криза, за да разпространят негативен имидж на Испания сред международните ѝ партньори, испанското правителство и парламент не предприеха необходимите мерки, пише изданието.

Бюджетът, отделен от Европейската комисия за защита на страните на ЕС от вмешателство във вътрешните им дела, е крайно ограничен. Испания не е потърсила съдействие и от Центъра за стратегически комуникации на НАТО за противодействие на дезинформацията. В резултат Испания остава беззащитна на фона на постоянна намеса не само от руските медии и организации, но и от медиите и организациите на чавистите, твърди "Ел Паис".

На 13 декември вицепремиерът на Испания Сорайа Санчес де Сантамария обяви, че през 2018 г. ще бъде създаден Център за операции по сигурността, който ще се заеме със защитата на компютърните мрежи на испанските държавни учреждения от кибератаки.

Според изданието обаче нито едно от в момента съществуващите испански ведомства "не се занимава с борба срещу разпространяването на недостоверни новини в социалните мрежи". Междувременно целта на тези новини е дестабилизация и те могат "да застрашат сигурността на държавите", се казва в резолюцията, внесена на 18 декември в парламента от групата на Народната партия.

Министърът на отбраната Мария Долорес де Коспедал в началото на декември обяви, че ще предложи на парламента да се създаде "работна група" с участието на депутати и редактори на най-големите медии, за да се направи анализ "на информационната война" (по израза на министъра) и да препоръча мерки за противодействие, напомня изданието.

Тази идея обаче не е спомената в предложената от нейната партия резолюция.

Позовавайки се на данни от институции, подотчетни на ЕС и НАТО, вестникът подчертава, че Кремъл инвестира в своите медии до 1 млрд. евро годишно, RT присъства в стотици страни, а Sputnik публикува новините си на 33 езика. Руското правителство засилва резонанса на своите "лъжливи новини" и недостоверни информации с помощта на така наречените "фабрики за тролове".

Споделяне

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?