“Елбит” потвърди, че няма проблеми със сертифицирането на ремонтираните вертолети

“Елбит” потвърди, че няма проблеми със сертифицирането на ремонтираните вертолети
Израелската компания “Елбит системс”, която подписа договор с Министерството на отбраната за ремонт и модернизация на 12 вертолети Ми-24 и 6 Ми-17, няма проблеми със сертифицирането на ремонтираните машини. Това каза вицепрезидентът на компанията Менахем Баргев, който в четвъртък посети халетата на българската фирма “Терем – Летец” във Враждебна. С фирмата “Елбит” сключи договор за подизпълнителски задачи по ремонта.

Така от “Елбит” отговориха на отправените от руската страна - производител на вертолетите, предупреждения, че израелците нямало да получат сертификати от руснаците. Това пък бе казано в сряда в Москва на българо-руските разговори по лицензионните въпроси в областта на оръжейното производство.

Сертифицирането на ремонтираните машини ще се извърши съгласно договора, подписан с Министерството на отбраната, обясниха от “Елбит”. Това означава, че сертификат може да се издаде или от производителя, или от сертифицирана за това компания, или от Национален сертифициращ орган, какъвто България вече има.

В началото на месеца военният министър Веселин Близнаков откри офис на Инспекцията по авиационна безопасност и летателна годност на военните въздухоплавателни средства. Създадената преди около година с постановление на Министерския съвет инспекция ще извършва експертна и стандартизационна проверка за авиационната безопасност и летателната годност на военните самолети и вертолети. Според “Елбит” тази инспекция може да извърши безпроблемно сертифицирането на ремонтираните машини.  

Ремонтът на хеликоптерите в “Терем – Летец” се извършва на частите без двигателя, перките и редуктора. Тези части се изпращат в чужбина на фирми, които имат сертификат от производителя за извършване на ремонта им, обясниха още от “Елбит”.

Първият хеликоптер Ми-17 ще бъде ремонтиран и подготвен за модернизация по стандартите на НАТО до септември. Цялата поръчка от 18 вертолета ще бъде свършена за 30 месеца от подписването на договора, което стана в началото на годината. 

Споделяне

Още от България