Елекроснабдяването по Черноморието е възстановено

Скъсаният електропровод, който остави голяма част от черноморските курорти без ток в четвъртък вечерта и доведе до режим на снабдяването от петък, е подменен и в 13.40 ч. в събота електрозахранването в региона е нормализирано. Това съобщиха от "Електроенергийния системен оператор” (ЕСО), собственик на авариралото съоръжение.

Заради инцидента, усложнен от втора авария, проблеми с електричеството имаха курортите от Бургас до Варна, където почиват стотици хиляди туристи, потърпевши бяха клиенти на електроразпределителните предприятия на ЕВН и Е.ОН.

От Централното диспечерско управление на НЕК към района, засегнат от аварията, чрез обходни далекопроводи бе подавано захранване с мощност до 100 мегавата, като ограничението на потреблението на север от Бургас бе до 40 мегавата, а на юг от Варна - до 15 мегавата, при нормално потребление в тези райони в пиковете часове достига 160 мегавата. Диспечерските управления на Е.ОН и ЕВН пък отговаряха за ограниченията на потреблението по места, според важността на потребителите.

При скъсания електропровод късно вечерта в петък пристигнаха министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, заместниците му Марий Косев и Иво Маринов, както и шефовете на НЕК и на ЕСО Красимир  Първанов и Иван Йотов

Първоначалните изявления на ЕСО бяха, че нормалното електрозахранване ще бъде възстановено най-късно до края на деня в събота, после Трайков намали прогнозата до 21 часа, а Първанов обеща ремонтът да приключи до 14 часа, както и стана

От изявленията на министъра и шефа на НЕК Стана ясно, че аварията на 110-киловолтовия електропровод "Галатея” е в резултат на грешка, допусната при монтажа му "преди много години”.

"В самия проводник по средата има стоманено въже, което не е било присъединено към монтажната клема и проводникът се е държал само на алуминиевите си жилки. И вследствие на употребата му е станало скъсването. Това, за съжаление, е нещо, което ние не бихме могли да предвидим и да избегнем, защото то не е видимо”, обясни Трайков.

Работата на аварийните екипи е била забавена и от проливния дъжд, който е валял вчера в района на варненското село Приселци, където се намира прекършеният стълб

Преди огледа на скъсания и огънат електропровод Трайков се срещна с туристическия бизнес в Слънчев бряг. В събота сутринта там бяха изпратени допълнително 40 полицаи, за да се грижат за сигурността в кукорта до отстраняването на аварията, съобщиха от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?