Електоратът на НДСВ готов на коалиция и с БСП, и със СДС

Симпатизантите на НДСВ са почти по-равно склонни на коалиция както с БСП, така и със СДС. 38% от тях посочват, че биха били по-склонни да гласуват за сегашните управляващи, ако са в коалиция със социалистите, а 36.6 на сто - ако са заедно със СДС, показват октомврийските данни на НЦИОМ.

Най-предпочитаната коалиция за избирателите от НДСВ е с отцепилите се от управляващите нововремци - 54%, на второ място поставят сегашния коалиционен партньор ДПС - 42.4 процента.

В дясното пространство, масово симпатизантите на СДС посочват за предпочитан коалиционен партньор партията на Стефан Софиянски ССД - 63.9%. На второ място като предпочитан коалиционен партньор се нарежда Гергьовден, а на трето - ВМРО. В дъното на предпочитанията, с еднакъв процент са НДСВ и партията на бившия премиер Иван Костов - по 32 на сто.

В края на октомври, БСП запазва първото си място в електоралните нагласи с 22.8%, следвана от НДСВ с 12.4%, СДС - 9% и ДПС - 5.8%.

След тях, според НЦИОМ, се нареждат ДСБ с 3.3 процента, ССД с 2.8%, Новото време с 2.4%, Гергьовден с 1.8% и ВМРО с 1.2 на сто.

Коалицията Народен съюз не фигурира в допитването на социологическата агенция.

Избирателите на БСП твърдо запазват предпочитанията си към коалиция от левия политически спектър - социалдемократически, комунистически и екологични партии. В същото време почти двойно по-голям е процентът на БСП-електората, който избира за партньор НДСВ пред ДПС.

Октомврийското изследване на НЦИОМ не отчита големи промени в нагласите към държавните институции и политическите личности. Включеният в класацията главен секретар на МВР ген. Бойко Борисов продължава да води с 85%, следван от президента Георги Първанов със 79%, външният министър Соломон Паси - 53%, финансовият министър Милен Велчев - 51%, Стефан Софиянски - 48%, евроминистърът Меглена Кунева - 44% (регистрира над 4% ръст на одобрението за месец), спортният Васил Иванов-Лучано и вътрешният Георги Петканов - по 43%, лидерът на БСП Сергей Станишев - 40% и бившият президент Петър Стоянов - 38 на сто.

Почти двойно - от 3.6 на 6.7%, са се увеличили за пет месеца симпатизантите на варианта "Бойко Борисов - премиер", показва изследването. Сегашният премиер Симеон Сакскобургготски продължава да води в предпочитанията с 10.9 процента, следван от главния секретар на МВР и президента Първанов с изравнени позиции. Половината от анкетираните са се затруднили да отговорят кого биха си избрали за министър-председател, ако имаха такава възможност.

В октомврийското си допитване социологическата агенция е включила и въпрос за монархическите нагласи сред българите. Според резултата, идеята за монархия в България се одобрява от 7% от анкетираните, като най-добре тя се посреща от симпатизантите на НДСВ, хората с високи доходи и високо образование, както и столичани. Най-големи противници на тази идея са симпатизантите на БСП.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: