Електрически табла в центъра на София стават арт инсталации

Проект за ел.табло на Нора Ампова

Петдесет електрически ревизионни табла в центъра на София ще бъдат изрисувани от улични художници, избрани с конкурс от доставчика на електроенергия в Западна България ЧЕЗ, съобщиха от компанията в четвъртък. Инициативата за разкрасяване на градската среда е съвместна с Галерията за модерно изкуство и Столичната община.

От известно време в арт инсталации са превърнати всички табла по столичната улица "Шишман" в рамките на инициативата "София диша". В картини в най-различен стил са преобразувани голяма част от ел.таблата по търговския булевард "Витоша", продължението ѝ "Мария Луиза", както и централната улица "Раковски". Сега предстои това да се случи и на пресечната ѝ "Граф Игнатиев" и други улици в центъра на столицата.

 

Сред авторите, които ще пресъздадат своите творчески проекти сред градския пейзаж, са Калоян Илиев-Кокимото (финалист в конкурса MOST), Нора Ампова, Елена Ангелова, Ралица Олева, Деница Русева, Мариян Дянков, Руслана Кожухарова, Студио Four Plus и други.

 

Спонтанни живи арт пърформанси ще радват столичани през следващите две седмици, променяйки по един артистичен и цветен начин облика на емблематичната градска артерия – ул. "Граф Игнатиев", допълват от ЧЕЗ. Акцията ще обхване участъка от пл. Славейков до кръстовището на бул. "Евлоги Георгиев".

 

"Облагородяването и разкрасяването на средата, в която живеем е изключително важно. Изрисуването на таблата е своеобразен призив на ЧЕЗ за по-отговорно отношение към елементите от градската среда. Вярвам, че ще продължим да допринасяме за това София да стане по-красив и артистичен град”, коментира Петър Докладал, регионален мениджър на ЧЕЗ за България.

 

"Проектът на ЧЕЗ е още една стъпка към превръщането на София в по-уютна и одухотворена европейска столица“, заяви Деница Атанасова-Гергова, президент на Галерията за модерно изкуство. Инициативата ще продължи с изложба в галерията, която ще представи представи всички изрисувани табла и техните автори, а най-добрите идеи дори ще бъдат претворени на платно в по-голям мащаб, допълни тя.

 

Кампанията е част от проекта на ЧЕЗ "Инвестираме в България” и цели да придаде по-артистичен и естетичен вид на столицата.  

Споделяне

Още от България