"Електрисите дьо Франс" взима 10-процентов дял в "Южен поток"

Френската компания "Електрисите дьо Франс" (ЕДФ) ще придобие 10-процентов дял в "Южен поток", за да подпомогне другите участници в проекта – руската "Газпром" и италианската "ЕНИ" да изградят газопровод от Русия до Европа, съобщиха от "Газпром" в петък, цитирани от "Ройтерс".

"Нашите френски партньори стават миноритарни акционери в "Южен поток" за участъка под вода. Окончателните споразумения ще се уточнят следващата седмица с италианската компания "ЕНИ"“, заяви изпълнителният директор на "Газпром" Алексей Милер.

По-рано през деня руският президент Владимир Путин потвърди от Париж участието на французите в руския проект.

В края на септември "Уолстрийт джърнал" съобщи, че "Газпром" и "ЕНИ" ще заделят по 5% от дяловете си за "ЕДФ" и ще останат с по 45%.

Трасето на "Южен поток" е над 3000 км, а цената му е около 25 млрд. евро. Два са основните участъка – Черно море (902 км), който ще струва над 4 млрд. евро, и сухопътният участък (1300 км - до Австрия, 990 км - до Гърция), който ще струва до 20 млрд. евро. По план газопроводът трябва да влезе в експлоатация през 2015 г. с проектна мощност до 63 млрд. куб. м. газ на година.

Междуправителствени споразумения за "Южен поток" са подписани с Гърция, България, Сърбия и Унгария. Планират се още две споразумения – със Словения и Австрия.

Споделяне

Още от Бизнес