Електромобилът Модел 3 на "Тесла" влиза в серийно производство

Компанията отчита загуба за последното тримесечие на 2016 година

Електромобилът Модел 3 на "Тесла" влиза в серийно производство

Американската компания "Тесла мотърс" (Tesla Motors) планира да пусне в серийно производство новия си електромобил Модел 3 (Model 3) през септември, информира ТАСС, като се позовава на финансовия отчет на компанията за 2016 г.

От документа става известно, че пробно Модел 3 ще започне да се сглобява още през юли. Очаква се обемът на производство постепенно да нараства - отначало до 5000 електромобила седмично, а през 2018 г. - до 10 000 седмично. Вече са създадени няколко прототипа, които са минали тестовете за безопасност в случай на инциденти.

Прогнозната цена на базовия Модел 3 ще е около 35 000 долара. "Тесла Мотърс" произвежда в момента два модела - седан Модел Ес (Model S) и кросоувър Модел Екс (Model X).

За момента е планирано цялото производство да се осъществява на територията на САЩ, като ключова роля ще играе мегазаводът, построен наскоро в Калифорния.

Производителят на електромобили и слънчеви панели отчита загуба за последното тримесечие на 2016 година, възлизаща на 121.3 милиона долара или 78 цента на акция. Компанията очакваше печалба, но все пак минусовият резултат е доста по-нисък от загубените 320.4 милиона долара през същото тримесечие през 2015 г. отбелязва Асошиейтед прес.

Без еднократните разходи, загубата на "Тесла" е 69 цента на акция. Анализаторите, анкетирани от ФактСет (FactSet) залагаха на загуба от 53 цента на акция. Приходите са се повишили с 88 процента до 2.28 милиарда долара, докато прогнозите бяха за 2.22 милиарда долара.

Първата си печалба от три години "Тесла" отчете за третото тримесечие на 2016 година.

Споделяне

Още по темата

Още от IT

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?