Електромрежата е готова за зимата

Електромрежата е готова за зимата

Електропреносната и лекетроразпределителната мрежа в страната е готова за зимата, съобщиха от Министерството на енергетиката в понеделник. Това е установила проверка на ведомството, проведена от 24 септември до 11 октомври 2019 г. на обекти на държавния Електроенергиен системен оператор" и на частните "Електроразпределение ЮГ", на ЕВН "Електроразпределение Север" на "Енерго-пра" и "ЧЕЗ Разпределение България".

На произволен принцип са инспектирани подстанции, възлови станции, трафопостове електропроводи високо, средно и ниско напрежение в районите на градовете Ямбол, Карнобат, Айтос, Бургас, Пловдив, Банско, Разлог, Белица, Гоце Делчев, Хаджидимово, Бяла, Борово, Две могили, Русе, Ветово, Цар Калоян и Глоджево.

Установено било, че въздушните електропроводни линии високо напрежение, преминаващи през горски територии, са с добре поддържани просеки. Сервитутните зони около мрежите средно напрежение са почистени. До края на месеца предстои да бъдат премахнати клони на единични дървета, намиращи се в близост до въздушни линии за ниско напрежение, допълват от министерството.

Голяма част от въздушните електропроводи ниско напрежение, които преминават успоредно над тротоарните зони на населените места, са подменени с изолирани усукани проводници, които не се влияят от досега им с клони на дървета. В по-големите градове мрежите за ниско напрежение са изградени чрез силови кабели, които са положени подземно.

Съоръженията в обслужваните от трите електроразпределителни дружества подстанции, възлови станции и трафопостове са преминали годишния профилактичен преглед и са подготвени за работа при зимни условия.

Във всички проверени дружества е организирана работата на аварийни екипи, които са на денонощно разположение. Така се покрива обслужването на цялата територия на страната. Екипите са оборудвани с високопроходими автомобили и всички необходими материали за извършване на неотложни аварийно-възстановителни работи, посочва се в съобщението.

Споделяне

Още от Бизнес

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?