Електронни касови бележки ще заместят хартиените

НАП ще представи нов модел за отчитане в е-търговията до края на януари

Електронни касови бележки ще заместят хартиените

Електронни касови бележки ще заместят хартиените в определени икономически сектори. Това ще стане чрез внедряването на т. нар. софтуерна фискализация, при която отпада необходимостта от касови апарати, а касовата бележка става електронна.

"Промяната се подкрепя от Националната агенция за приходите, като в близките седмици приходната агенция ще обсъди с бизнеса конкретни текстове за изменение в законодателството", съобщиха от институцията.

ИТ компаниите отдавна настояват НАП да изостави остарялата технология с касовите апарати и да премине към по-модерни софтуерни методи за отчитане на оборотите. От известно време насам данъчните започнаха постепенно да приемат идеята и дори преди 2 години се заклеха, че предложената тогава масова подмяна на касовите апарати ще е последна в историята.

Засега не се съобщават никакви детайли по идеята, която в началото няма да се прилага повсеместно. Много е вероятно тя да заработи първо при търговците, които ползват софтуери за отчитане на продажбите (т. нар. СУПТО).

След като две години и половина се опитваше да въведе в регулация именно въпросните софтуери, правителството изостави този подход заради множество критики от бизнеса, че предложеният модел е технически неизпълним. В последно време започна работа по нов подход - софтуерна фискализация..

Паралелно с новата идея продължава и работата по създаването на алтернативен механизъм за отчетност при електронните магазини. Работна група с представители на работодателските и браншови организации обсъжда възможностите за софтуерната фискализация специално в е-търговията. Модел на механизма ще бъде представен до края на януари.

На заседание на работната група в четвъртък са били коментирани в детайли видовете електронни търговци, които ще могат да ползват новия модел на отчетност, технологичните изисквания и процесите, които да осигурят софтуерната фискализация, както и правната рамка, която ще е необходима за осъществяване на проекта.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?